Gece uyurken dişlerinizi sıktığınızı fark ettiyseniz veya yakınlarınız bütün gece dişlerinizi gıcırdattığınızı söylediyse sizde Diş Gıcırdatma (Bruksizm) var demektir. Sabahları baş, kulak, çene ve yüzde ağrı, kulak çınlaması, ağzı açarken çeneden ses gelmesi, ağzı açarken zorlanma, ağrı ve zamanla çenede kayma gibi belirtilerle kendini gösteren rahatsızlık, bazı durumlarda uykusuzluk ve depresyona da yol açabilir.

Dişlerin ömrünü kısaltan bir rahatsızlık olan bruksizm, genelde yıllarca çok fazla klinik belirti vermeden devam eder. Diş hekimi muayene ettiğinde, diş kenarlarında aşınmalar ve diş minesinde çatlakları olduğunu gözlemler. Mine tabakasındaki çatlaklar yüzünden bireylerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet gelişir. Uzun süreli aşırı sıkma ve gıcırdatma sonucunda oluşacak bozulmalar çene ekleminde kalıcı rahatsızlıklara sebep olabilir.

Bruksizm’in Nedenleri

Yapılan araştırmalar, diş gıcırdatmanın nedenleri arasında özellikle stresi ön planda tutmaktadır. Endişe, stres, öfke ve üzüntü bruksizmi geliştiren unsurlar arasındadır. Aceleci, rekabetçi ve stresli insanlarda diş gıcırtma görülme oranı yüksektir.

Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizmin, dişlerde ve çene ekleminde oluşacak kalıcı hasarı engellemek ve ağrıların önüne geçmek için tedavi edilmesi gerekir.

En sık uygulanan tedavi yöntemi, alt üst dişlere yerleştirilen genelde şeffaf ince plaklardan oluşan ‘gece koruyucuları’dır. Bu plaklar diş gıcırdatmayı engellemez, ancak verecekleri zararı hafifletir.

Eksik ve hasar görmüş dişlerin porselen dolgu, kuron gibi tedavilerle işlevlerini kazanmalarının yanı sıra stres yaratan unsurları hafifletmek, gerekirse stres terapilerine katılmak ,uyumadan önce bir bardak sıcak süt, papatya çayı gibi rahatlatıcı içecekler içmek diş gıcırdatmasının azalmasına yardımcı olabilir.

Yeni geliştirilen ve etkili bir diğer tedavi de, günümüzde birçok alanda sıkça kullanılan Botoks ile yapılan tedavidir. Hastanın dişlerini sıkarken kullandığı masseter ve temporal kaslarının kuvvetli bölgelerine uygulanan botoks kasta rahatlama sağlar. Tedavi süresince diş sıkma yavaş yavaş azalmaya başlar. Doğru yapılan uygulamanın kasa veya çiğneme fonksiyonuna bir zararı yoktur. İstemsiz sıkma ve gıcırdatmaları engellemeye yönelik bir tedavidir.