Birçok kişi, diş hekimi koltuğuna oturma düşüncesinden fazlasıyla korktuğu için tedavisini sürekli ertelemeyi tercih eder. Oysaki bu erteleme sorunun büyümesine, dolayısıyla tedavide geçecek sürenin uzamasına neden olur. Çünkü diş tedavisi ertelenince iyileşen bir durum değildir. Örneğin sızlayan dişinizin sızısını bir süre çeşitli yöntemlerle dindirebilirsiniz, arada tamamen geçtiğini düşünebilirsiniz. Fakat tek seanslık bir dolguyla çözülecek sorun kanal tedavisine yol açacak şekilde ilerleyebilir. Böylece tek seans yerine 2-3 seans tedavi olmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum tüm diş sorunları için geçerlidir, ertelemek sadece sorunun büyümesine neden olur. Aslında diş hekimine gitmekten korkmanız normal sayılabilecek bir durumdur. Çünkü hem ağzın hassas bir bölge olması hem de acı çekeceği düşüncesi hastanın korkuya kapılmasına sebep olur. Yalnız değilsiniz. Hemen her iki kişiden biri bu korkudan muzdarip. Çoğunlukla geçmişte, özellikle çocukluk yıllarında yaşadıkları olumsuz bir tecrübenin tetiklediği bu korku, ilerleyen yaşlarda fobiye dönüşebiliyor. Bazı hastalar, sırf boğazına su kaçacağını ya da hekimin kullanacağı aletlerin sesini düşünerek bile tedaviden uzaklaşabiliyor. Özellikle acil durumlarda tedavi olmaktan kaçınıyorsanız, sizin diş hekimi korkunuz fobiye dönüşmüş demektir. Psikolojik yardım ve terapilerle korkunuzla yüzleşerek üstesinden gelebilirsiniz.

Diş Hekimi Korkusu Nelerden Kaynaklanır?

Korkunun başlıca sebebi iğnedir. Bazı hastalarda genel olarak iğne korkusu vardır. Dişetine iğne yapılması düşüncesi korkuyu daha da arttırmaktadır. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte hastaya ağrısız pek çok seçenek sunuluyor. Kullanılan iğnelerin çapı 0.35-0.40 mm kadar ince olduğu için çoğu hasta iğne yapıldığını dahi hissetmiyor. Buna rağmen iğne öncesi anestezik sprey kullanarak hastanın hiç ağrı hissetmemesi sağlanıyor.

Çoğu kişide, diş hekimi korkusunun temelleri çocuklukta başlar. İğne korkusu, yetişkinlerin özellikle ebeveynlerin korkutucu tepkileri, şanssız bir deneyim gibi sebeplerle çocukken başlayan korku yetişkinlikte de devam eder.

Dentofobi’nin Üstesinden Gelin

Öncelikle korkuyu yenmek istemeniz ve aşabileceğinize dair kendinize güvenmeniz gerekir. Diğer önemli aşama da karşınızdaki kişiye güvenmenizdir. Tedaviden önce doktorunuzla konuşup aklınızdaki tüm soruları sormanız, tedavi detaylarını, süresini, kullanılacak anestezinin etkilerini tam olarak öğrenmelisiniz. Günümüzde diş tedavilerinde kullanılan yöntemlerle dişler ve çenede yeterli uyuşma sağlanıyor. Tedavi sonrasında ise oluşabilecek ağrılar, çeşitli ağrı kesici destekleriyle önlenebiliyor. Yaptıracağınız tedavinin hijyenik, acısız ve sizin için en uygun yöntem olduğundan emin olmanız korkunuzu önlemeye büyük ölçüde destek olur.

Diş hekimine gitmeyi geciktirmenizin ağrıyı ve tedavi sürecini uzatacağını düşünerek korkunuzun üstesinden gelmeye çalışın. Sağlıklı dişler için, düzenli diş hekimi ziyaretlerinizi ihmal etmeyerek, hem diş hekimi koltuğuna alışırsınız, hem de sorunların başlangıç aşamasında tedavi edilmesini sağlamış olursunuz.