Ağız ve diş sağlığı konusunda faydalı ve doğru bilgiler içeren makalelerin yaygınlığına ve diş hekimlerinin uyarılarına rağmen bazı yanlış bilgiler kulaktan kulağa yayılarak, geçerli olmaya devam ediyor. Halk arasında doğru bilinen ancak diş sağlığını olumsuz etkileyen yanlışları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • “Ailemin dişlerinde sorun yok, o yüzden ben de endişelenmiyorum”

Ağız ve diş sağlığı konusunda genetik faktörlerin önemi sanıldığı kadar büyük önem taşımaz. Sağlıklı dişler için gerekli olan ağız ve dişlerin düzenli bakım ve hijyeninin sağlanmasıdır.

  • “Dişlerimi sert fırçalarsam parlar ve beyazlar”

Dişleri sert fırçalamak parlama ve beyazlama sağlamadığı gibi, diş minesini aşındırarak, alttaki sarı dentin tabakasının ortaya çıkmasına ve daha sarı görünmesine sebep olur. Sert fırçalama diş etlerine de zarar vererek, diş etlerinde çekilme ve iltihaplanmaya yol açabilir.

  • “Yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğnemek, diş fırçalamanın yerini tutar”

Şekersiz sakız çiğnemek, dişlerin temizlenmesine katkı sağlar, fırçalama imkanı olmayan durumlarda faydalıdır, ancak ağız hijyeni açısından diş fırçalamayla eşdeğer değildir.

  • “Karbonatla fırçalamak dişleri beyazlatır”

Karbonatla fırçalanan dişlerin mine tabakası aşınır ve çizilir. Bunun sonucunda beyazlama olmayacağı gibi matlaşma ve renkleşme oluşur.

  • “Dişimde sorun olmadığı sürece diş hekimine gitmem gerekmez”

Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi diş tedavilerinde de erken teşhis önemlidir. Görünen bir sorun olmaması, sorun olmadığı anlamına gelmeyeceği için düzenli diş hekimi ziyaretleriyle oluşacak sorunu başlangıcında fark edip daha basit ve kısa süreli tedavilerle sorunlar çözülebilir.

  • “Aspirin ve kolonya diş ağrısına iyi gelir”

Diş ağrısıyla ilgili yaygın yanlış kanılardan biridir. Alkol veya aspirin diş ağrısına iyi gelmeyeceği gibi, “alkol yanığı” ve “aspirin yanığı” denilen komplikasyonlara sebep olabilir.

  • “Diş beyazlatma dişlere zarar verir”

Diş estetiğinde en kolay ve hızlı uygulamaların başında gelen diş beyazlatma, diş hekimi kontrolünde yapıldığı sürece diş minesine herhangi bir zarar vermez.

  • “Dişleri günde birden fazla fırçalamak diş minesine hasar verir”

Hassas dişleriniz varsa yumuşak uçlu, değilse orta veya yumuşak uçlu fırçayla dişlerinizi fırçalamanızın dişlerinize hiçbir zararı yoktur. Dişlere zarar veren sert fırçalarla yapılan ya da çok fazla baskı uygulayarak yapılan sert fırçalamalardır.