Günümüzde implantın en yaygın kullanım alanlarından biri şüphesiz implant destekli protezlerdir. İmplant, eksik diş tedavilerinin kronik pek çok sorununa olduğu gibi, protezler konusunda da, önemli sorunlara çözüm sağlıyor. Ağızda hiç dişin bulunmadı durumlarda, yeterli kemik seviyesine sahip hastalara implant üstü sabit ya da hareketli protezler yapılıyor. Hastalar, implant uygulamalarından önce tüm dişlerini kaybettikleri durumlarda hareketli protez ve bu protezin zorluklarıyla yaşamak zorundaydı. Ancak implant sayesinde ister hareketli, ister sabit protez olsun, tüm protezlerin kullanımı kolaylaştı ve hastalara kalıcı bir rahatlık sağladı.

Hiç dişin bulunmadığı ağızlarda hareketli protezin ağızda tutunması çok zordur. Çeneye yerleştirilecek implantlar, hareketli protezin konuşma ve çiğneme işlevini doğru olarak yerine getirmesini sağlar. Hasta açısından büyük kolaylık sağlayan sabit protezler ise, implant yuvalarının üzerine yerleştirilerek, doğal diş formunda, son derece kullanışlı protezlerdir. Total dişsizlikte, hareketli yada sabit protez yapılması kullanılacak implant adediyle bağlantılıdır. İmplant sayısı arttıkça maliyet yükseleceğinden seçim hastaya aittir. Hareketli protez için alt çenede 2-4, üst çenede ise 4 adet implant yeterlidir. Sabit protez içinse, alt çenede 4-6, üst çenede 6-8 adet implant yapılması gerekir.

İmplant Destekli Protezlerin Bakımı

İmplant destekli hareketli protezler, günde 2 kez çıkarılıp temizlenmelidir. Gece çıkarılıp su içinde bırakılmalıdır. İmplant çevresi ise normal diş bakımı gibi temizlenip hijyeni sağlanmalıdır. Protezin lastik bölümlerinde zaman içinde değişimler olabileceği için üzerinde düzeltme yapılması da gerekebilir. İmplant destekli sabit protezlerin bakımı normal diş bakımı gibidir. Yani günde 2 kere fırçalamak gerekir. Protezle diş eti arasında kalan kısımlar özel diş ipleri ve temizleyici aparatlarla temizlenmelidir. Özellikle ilk bir yıl 3-6 ayda bir düzenli hekim kontrolleri yapılmalı, daha sonra 6 ayda bir diş hekimi kontrol etmelidir.