Lazerli diş tedavileri aslında yeni bir kavram değil. Diş hekimliğinde 20 senedir kullanılan, her geçen sene kullanımı çoğalan lazer, tedavinin tamamında kullanılabileceği gibi, bazı tedavilerde yardımcı roldedir.

Lazer kısaca, yoğunlaştırılmış enerjiye sahip ışık kaynağıdır. Diş hekimliğinde hem yumuşak doku hem de sert doku işlemlerinde kullanılabilir.

Lazerli diş tedavileri güvenli midir?

Lazer, iyonize olmayan, dokuda birikim yapmayan ve x-ray gibi radyoaktif özellik içermeyen yapıdadır. Bu sebeple son derece güvenli bir yöntemdir. Şeker ve kalp hastaları dahil çeşitli kronik hastalıkları olanlar, kalp pili kullanan hastalar, çocuklar ve hamileler dahil herkeste rahatlıkla kullanılabilir.

Hangi diş tedavilerinde lazer kullanılır?

  • Gingivoplasti – Pembe Estetik uygulamasında, diş etinin seviyelendirilmesi ve simetrisinin sağlanmasında,
  • Küretaj (derin diş eti temizleme) uygulamasında,
  • Diş eti lekelerinin tedavisinde,
  • Çürüklerin temizlenmesinde ve dolgu yapılırken,
  • Kanal tedavisinde, özellikle diş kök kanallarında şekillendirilmesi ve sterilizasyonun sağlanmasında,
  • İmplant tedavisinde,
  • Diş beyazlatmada,
  • Ağız yaraları ve aftların tedavisinde,
  • Hassas dişlerin tedavisinde,
  • Çeşitli çene kemiği operasyonları, lazerli diş tedavileri arasındadır.

Lazerin bu denli geniş bir kullanım alanı olmasının sebebi pek çok avantajının olmasıdır.

Lazer kullanıldığı alanda %100 dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağlar. Enfeksiyon oluşumu ve tekrar çürük oluşumu gibi olumsuzlukların önüne geçer.

Lazer, dişe ve diğer dokulara dokunmadan çalışmaya olanak tanır. Isı, titreşim ve sürtünme kaynaklı ağrı oluşmamasını sağladığı için, anestezi ihtiyacı ortadan kalkar.

Lazerin gücünün ayarlanabilir olması, çürük odaklı çalışmaya imkan sağlar. Dişten sadece çürük dokuyu kaldırır ve madde kaybını minimuma düşürür.

Tedavi sırasında hemen hemen hiç kanama olmaması diğer bir avantajıdır. Özellikle çene kemiğine yönelik operasyonlardan sonra ortaya çıkabilecek şişlik, ağrı gibi rahatsızlıkları azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Kas spazmı kaynaklı eklem ağrılarında, birkaç dakika gibi kısa bir sürede ağrıyı azaltan lazer, hastanın ağzını rahatça açabilmesini sağlar.

Estetik diş hekimliğinde uygulanan laminate veneer ve çeşitli kuron uygulamarında, dişin pürüzlendirilmesinde kullanılan lazer, kuronun tutuculuğunu arttırarak, düşme riskini azaltır.

Diş eti çekilmesine bağlı oluşan hassasiyette uygulanan lazer ile hassasiyet önlenir.

Lazerin özellikle çocukların diş tedavisinde de büyük avantajları vardır. Diş hekimliğinde kullanılan aletlerin sesinin çocukta oluşturacağı korku lazerli tedavilerle önlenebilir. Çürük temizleme işlemlerinde çoğunlukla kullanılan lazer anesteziye gerek olmadan rahat bir deneyim yaşamasını ve dolayısıyla diş hekimi korkusunun oluşmamasına katkı sağlar.

Bugüne kadar yapılan araştırmalar lazerin herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmadığını ortaya koymaktadır. Diş eti estetiği, çürüklerin temizlenmesi gibi tedavilerde tek başına kullanılan, kanal tedavisi, implant gibi tedavilerde, başarılı sonuçlara yardımcı olan lazer, tedavi ve iyileşme süresini kısaltması, anestezi, ağrı, kanama gibi olumsuzlukları ortadan kaldırması veya hafifletmesiyle her geçen gün daha sıklıkla tercih edilmektedir.