Dişin eksik olan kısmının anatomik olarak, porselen dolguyla tamamlanması işlemidir. Dişin doğal yapısını ve görünümünü koruyan bu dolgu türü,diğer dolgulara kıyasla yanındaki dişlerle daha uyumludur. Özellikle çiğneme esnasında aktif çalışan azı dişlerindeki çürüklere, porselen dolgu tercih edilmektedir.

Porselen Dolgu Nasıl Uygulanır?

Porselen dolgu (inlay-onlay dolgu) 2 seansta uygulanan bir tedavi yöntemidir. Öncelikle dolgu uygulanacak dişteki çürük temizlenerek hazır hale getirilir. Ardından dişin hassas ölçüsü alınarak bu ölçü laboratuvara gönderilir. Porselen dolgu yapılacak diş geçici dolgu ile kapatılır. İkinci seansta diş hekimi, laboratuvarda hazırlanmış inley-onley porselen dolgu parçasının ağızda kontrol ve uyumlamaları yapıldıktan sonra adeviz sistemle dişe uygulanır. Ardından cila ve polisaj işlemleri yapılır ve tedavi sonlanır.

Porselen Dolgunun Avantajları

Porselen dolgular, diğer dolgulara kıyasla çok daha dayanıklı bir yapıdadır. Dişle hassas bir uyumluluk gösterir. Herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmazlar. Estetik açıdan beklentileri karşılayan ve uzun ömürlü dolgulardır.

Uzun yıllar boyunca kullanılan amalgam dolgular ise özellikle metalik renkleri yüzünden estetik beklentiyi karşılamamaktadır. İçerdikleri civanın ise insan sağlığı üzerine etkileri tartışma konusudur.

Kompozit dolgular ise, direnç açısından porselen dolgular kadar efektif değildir.

Porselen dolguların dezavantajları ise; diğer dolgulara kıyasla maliyetli olmaları ve tedavinin iki seans gerektirmesidir.