Uzun yıllardır doktorlar sağlıklı dişler ve kalp sağlığı arasındaki ilişkiyi ortaya koyarken, son yıllarda yapılan araştırmalar özellikle dişeti hastalıkları ile kalp hastalıkları arasında önemli bağlantılar olduğuna dikkat çekiyor.

Ağız sağlığına bağlı sebeplerin etkileri, sigara, genetik unsurlar, diğer kronik hastalıkların etkileri gibi kesin kanıtlanmış olmasa da incelemeler pek çok açıdan bağlantılı noktaları vurguluyor.

Öncelikle ağız sağlığınız, vücut sağlığınızın bir parçası olduğu için, sağlıksız dişler ve dişetleri, genel olarak bir uyarı niteliğindedir. Ağız, mikrop ve bakterilerin kan yoluyla vücudun diğer taraflarına dağıtımına yol açarken, kalbe ulaşan bakteriler, özellikle kalp ve kalp kapak hastalığı olan kişilerde, hasarlı bölgelerin iltihaplanmasına yol açabilir. İlerlemiş diş eti hastalıkları ve diş kayıpları, damar tıkanıklığı, felç ve bazı kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilirken, Amerikan Kalp Birliği yaptığı bir çalışmada, yılda en az bir kere dişlerini temizleten kişilerin kalp krizi ve felç riskinin %20’ler oranında azaldığını göstermektedir.

Özellikle ileri seviyede periodontal hastalıklar veya diş eti iltihabı olan hastaların, kalp hastalıkları riskleri artarken, sadece yetersiz ağız için hijyeni de risk oluşmasına yol açar.

Diş ve diş eti sağlığınızı olduğu kadar vücut sağlığınızı korumak için atmanız gereken adımsa yeterli ağız bakımından geçiyor. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığının yanı sıra en az senede bir veya iki kere dişlerinizi temizletmeniz, sağlıklı bir gülümseme ve nefese sahip olmanız kadar, kalp sağlığını korumaya da yardımcı olacaktır.