Dişler desteğini kaybedince, diş etinden ve kemikten ayrılmaya, dolayısıyla sallanmaya başlar. Dişlerin sallanması çocuklarda normal olsa da, yetişkinlerde bir sorunun işaretidir. Yemek yerken, çiğnerken veya dokununca sallanan bir dişle birlikte, başka bir ya da bir kaç belirti ortaya çıkabilir: Diş eti kanaması, diş etlerinde şişlik ve kızarıklık, diş eti çekilmesi gibi.

Sallanan Dişler, Diş Kaybına Yol Açar mı?

Yetişkinlerde diş kaybı, belli bir sürecin sonucunda oluşur. Dişlerin sallanmasının en önemli sebepleri arasında diş eti iltihabı yer alır. Bu bakteriyel enfeksiyon, yetersiz ağız hijyeni yüzünden oluşan, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımının eksik olduğu durumlarda, diş etleri biriken tartardan etkilenir. Enfeksiyonu erken yakalamak, iyileşmenin de daha hızlı olmasını sağlar.

Ancak tedavi edilmeyen diş eti hastalığı kemiğe doğru ilerler. Bu durumda diş ihtiyaç duyduğu desteği bulamadığı için sallanmaya başlar. Bu aşamada diş etlerinde kanama ve kızarıklık gibi belirtiler de bulunur.  Yine tedaviye başlanmaması durumunda diş kaybına varan sonuçlar oluşabilir.

Dişin gevşeyip, sallanmasının diğer bir sebebi ise diş sıkma ve gıcırdatmadır. Bruksizm, özellikle geceleri istemsizce yapılan ve dişlere zarar veren bir problemdir. Diş sıkma ve gıcırdatma probleminize, diş hekiminize danışarak, size uygun yöntemlerle çözüm sağlayabilirsiniz.

Bir kaza sonucunda, ağza alınan bir darbe de dişin veya dişlerin sallanmasına yol açabilir. Böyle bir kaza sonucunda da mutlaka diş hekinize danışmalısınız.

Gevşeyen bir diş kendi kendine düzelemeyeceği için acilen diş tedavisine başlanması gerekir. Sorunun boyutunu görüntülemeyle birlikte değerlendiren doktorunuz, size uygun tedaviyi uygulayacaktır. Bazı ilerleyen durumlarda dişin çekilmesi ve yerine implant veya köprü yerleştirilmesi gerekebilir.

Doğru bir ağız hijyeni uygulamak, diş eti hastalığını önlemenin en önemli aşamasıdır. Bu, dişlerinizi günde iki kez fırçalamayı ve her gün diş ipi kullanmayı içerir. Ayrıca yılda iki defa diş temizliği yaptırmalısınız. Diş etinizde kızarma, kanama, şişlik ve ağız kokusu belirtilerini farkettiğinizde ise diş hekiminize başvurmanız, başlayan enfeksiyonun hastalığa dönüşmeden önlenmesi açısından önemlidir.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al