Kanal Tedavisi

Endodonti diş hekimliğinde, dişin kök kanalı tedavilerinin, dolayısıyla kanal tedavisinin yapıldığı bilim dalıdır. Diş kökünde dişi besleyen sinir ve damarlardan oluşan pulpaya, tedavi edilmeyen çürükler ulaşarak, dokunun iltihaplanmasına sebep olur. Bu durumda pulpa alınarak, kök kanalları temizlenir ve dolgu maddesiyle doldurulur. Kanal tedavisi olarak adlandırılan bu tedaviyle geri dönülmez bir hasar almış diş kurtarılır.

Diş Kökü Nasıl İltihaplanır?

Eksik ve yetersiz ağız bakımı sonucunda, ağız içi bakterileri yiyecek ve içeceklerle birleşerek asit oluşturur. Oluşan asit diş minesine zarar vermeye başlar. Zaman içinde oluşan çürük ilerleyerek dentin tabakasına geçer. Kendini sıcak ve soğuk gıdalara karşı hassasiyet ve ağrıyla belli eden çürük tedavi edilemezse pulpaya doğru ilerler. Bu aşamada ağrı ortaya çıkar. Pulpa içindeki sinir ve damarların hasar görmesi iltihaba yol açar. İltihaplanmanın bir başka sebebi de dişe alınan darbe sonucu oluşan travmalardır. Darbe, diş köküne giden sinir ve damarların kopmasına yol açabilir ve pulpaya ulaşan mikroorganizmalarla iltihap ortaya çıkar.

Enfekte Olan Diş Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Pulpada enfeksiyon ilk başta belirti vermese de zamanla ağrı ve şişlik oluşur. Sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet, ısırma gibi baskılarda ağrı, dişetinde veya yüzde şişlik, dişte renk değişikliği gibi belirtiler enfekte olmuş bir dişe işarettir.

Kanal Tedavisinin Aşamaları

Radyografiyle kanal tedavisine ihtiyacı olduğu tespit edilen dişe lokal anestezi yapılır. Dişin mine ve dentin tabakalarındaki çürük temizlenir ve enfekte olmuş sinir ve doku temizlenir. Ardından dişin kök kanalları özel cihazlar yardımıyla ölçülerek şekil verilir. Kanallar temizlendikten sonra, kökler doldurulur. Bu işlem enfeksiyona bağlı olarak tek seansta bitebileceği gibi 2 veya daha çok seans sürebilir. Birden fazla seans yapıldığı zaman geçici dolgu yapılır. Enfeksiyon sona erdiğinde kuron veya porselen dolgu ile dişin direnci arttırılır.

Kanal Tedavisi Sonrası

Kanal tedavisi sonrasında birkaç gün ağrı ve şişlik olabilir. Özellikle tedavi edilen dişle yoğun çiğneme yapmamak gerekir. Enfeksiyonun ağırlığına bağlı olarak şişlik süresi değişebilir.

Ağrının geçmediği durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanalların tümündeki enfeksiyonun temizlenmediği durumlarda diş yeniden enfeksiyona maruz kalır. Retreament denilen tekrarlanan kanal tedavisinde önce kanal dolgusu sökülerek kök kanalları temizlenir ve yeniden doldurulur. Bu tedavinin iyileşme sağlamadığı durumlarda ise rezeksiyon denilen cerrahi yöntemle diş tedavi edilebilir. Bu yöntem büyük oranda başarılı olsa da bazı durumlarda dişin çekilmesi gerekir.

Kanal Tedavisi, derin çürük ve çatlaklarla canlılığını yitirmesiyle başlayan ve dişin kaybedilmesiyle sona eren sürecin önüne geçen başarılı bir tedavi biçimidir. Doğru ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleriyle, kanal tedavisi görmüş bir diş uzun yıllar, hatta ömür boyu kullanılabilir.

Yazar