Diş Estetiği

Biriyle tanışırken, konuşurken yüzüne bakarız ve yüzde en çok dikkat çeken dişler ve gülümseme olur. Dişlerin sürekli görünür ve yüzün dikkat çekici bir parçası olması, dişlerle ilgili estetik uygulamaları öne çıkarmaktadır.

Estetik diş hekimliği alanı, gelişen teknolojiyle, hekimliği ve estetiği birleştirerek, dişlerin ağız ve yüzle orantılı olarak, sağlıklı ve estetik görünmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bu uygulamalar, hem konforlu bir tedavi deneyimi yaşamanızı hem de dişlerinizin yüzünüze uygun biçimde yenilenmesini sağlamaktadır.

Diş Estetiği Nedir?

Diş estetiği, kişinin dişlerinin ve gülüşünün görünümünü iyileştirmeyi hedefleyen bir kozmetik diş hekimliği uygulamasıdır. Bir veya bir kaç tedaviden oluşabilir. Diş estetiğiyle dişlerin rengini, dizilimini, biçimini ve genel görünümü estetik bir şekilde düzenlenir.

Yüzün görünümünü önemli ölçüde değiştiren dişlerle ilgili problemler, özgüveni, sosyal hayatı etkileyen, bazı kişilerin gülümsemesini saklamasına sebep olabilen bir yapıdadır. Diş estetiği sadece beyaz ve düzgün sıralanmış dişler anlamına gelmez. Doğal, hastanın yüzüne en uyumlu dişleri tasarlamayı amaçlar. Herkesin gülüşü kendine özeldir. Dişler yeniden tasarlanırken de bu özelliği sağlamak önemlidir. Tasarım, kişinin yaşı, cinsiyeti, yaşam tarzı, yüz biçimi, dudak çizgisi gibi kendine özgü özellikleri doğrultusunda yapılmalıdır.

Diş Estetiği Kimler İçin Uygundur?

Diş estetiği, dişlerinin görünümünden memnun olmayan, dişlerinin dizilimi, şekli veya renginden rahatsız olan herkes için uygundur.

Diş estetiğine ihtiyacınız var mı?

Özellikle aşağıdaki durumları yaşıyorsanız, estetik diş hekimliği alanında uzman bir doktordan görüş alabilirsiniz:

  • Gülüşünüzü gizlemeye çalışıyor, eliniz istemsizce ağzınızı kapatıyorsa,
  • Dişlerinizin renginden memnun değilseniz,
  • Özellikle gülerken diş etleriniz fazla görünüyorsa,
  • Aralık dişleriniz varsa,
  • Dişlerinizde kırık ve çatlaklar varsa,
  • Dişlerinizde çapraşıklıktan rahatsız oluyorsanız
  • Boyut ve birbirine hizası düzgün sıralanmayan dişleriniz varsa
  • Diş eksikliğinde.

Diş Estetiği Hangi Yaşta Yapılabilir?

Diş estetiği uygulamaları ergenlik döneminden başlayarak her yaşta uygulanabilen, farklı yöntemlerden oluşmaktadır. Ortodontik tedaviler sıklıkla çocukluk ve ergenlik yaşlarında tercih edilen ancak günümüzde orta yaş ve üstünde de kullanılan bir yöntemdir. İmplant, laminate veneer, diş kaplamaları, diş beyazlatma gibi yöntemlerse 18 yaşından sonra tercih edilebilir. diş ve kemik gelişiminin tamamlanması diş estetiği uygulamalarında önemlidir. Uygun yaş ve tedavi seçeneklerini diş hekimiyle birlikte değerlendirmek doğru bir karar olacaktır.

Diş Estetiği Yöntemleri Nelerdir?

Diş estetiği uygulamalarında öncelikle kişinin ihtiyaçları, ağız ve çene yapısı birlikte değerlendirilir. En sık tercih edilen yöntemler laminate veneer (yaprak porselen), diş beyazlatma, tam seramik (full ceramic) kaplamalar, implant, diş eti estetiğidir. Ortodontik tedaviler de diş estetiği sağlamakla birlikte, önce ortodonti ve sonrasında laminate veneer tedavileri de yapılmaktadır.

Diş estetiği tedavisine başlamadan önce yapılacak muayenede diş eti hastalığı, çürük dişler gibi, diş sağlığını ilgilendiren sorunlar varsa öncelikle bunlar tedavi edilebilir veya birlikte tedavi ilerleyebilir.

Diş estetiği isteyen hastalar, özellikle ön dişlerde, görünen sorunların çözümüne odaklanmaktadır. Uygulanan yöntemler tek dişle ilgili sorunlar dahil, tüm estetik sorunlara uygun çözümleri içeriyor.

Diş eksikliğine yönelik en kalıcı ve sağlıklı tedavi olan implant tedavisi ön dişlere yapıldığı zaman, protez diş estetik olarak diğer dişlerle uyumlu ve hastanın kendi dişleri kadar doğal bir görünümdedir.

Diş Estetiği Ne Kadar Sürer?

Diş estetiğinin en sık tercih edilen uygulaması  olan laminate veneer, dişlerle ilgili çeşitli çapraşıklık, aralık, kırık, renkleşme gibi pek çok sorunda doğal, sağlıklı, estetik ve yüzle uyumlu sonuç veren başarılı bir tedavi yöntemidir. Dişlerin durumuna göre 7-10 gün gibi bir sürede ve 2 ya da 3 seansta tamamlanan laminate veneer yönteminde dişlerin ön yüzünden yapılan aşındırmanın ardından doğal görünüme en yakın malzeme olan ince porselen yapraklar yapıştırılır. Aşındırmanın en az olduğu hatta bazı dişlerde aşındırmaya gerek duymadan (prepless veneer) uygulanabilir. Işık geçirgen ve ince yapısıyla dişlerde doğallığı sağlar. Gülüş tasarlanırken kişisel özelliklerle birlikte yüzle en uyumlu estetik sonuç laminate veneer yöntemiyle alınabilir.

Dişlerinin şeklinden memnun ama renginden şikayetçi hastalarımız ise diş beyazlatmayı tercih etmektedir. Ofis tipi beyazlatma da denilen klinikte beyazlatma işlemi, ortalama 40 dakikalık ihtiyaca göre birkaç seans sürebilen bir yöntemdir. Diş tonunda sağladığı açılmayı kullanıma bağlı olarak 2 seneye kadar koruyabilir.

Diş eti estetiği de, diş beyazlatma gibi tek başına uygulanabileceği gibi diğer yöntemlerle birlikte uygulanabilen, diş etlerindeki düzensiz görünümü gidermeyi amaçlayan bir tedavidir.

Hangi tedaviye ihtiyacınızın olduğuna doktorunuza danışarak karar verebilirsiniz. Hem yüzünüzü hem de dişlerinizi analiz ederek doğru tedaviyi seçmeniz kolaylaşacaktır.

Diş Estetiği Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Diş estetiği sonrasında, rutin ağız hijyenine dikkat etmek gerekir. Dişlerin restore edilmesi ve laminate veneer gibi rengini koruyan bir uygulama yapılması diş bakımını ihmal etmeye yol açmamalıdır. Düzenli bakım hem dişleri hem de diş etlerini korur. Günde en az 2 kere 2’şer dakika süreyle dişlerin fırçalanmasının yanı sıra diş ipinin de kullanılması hijyeni tamamlayacaktır. Ayrıca ağız duşu, ağız çalkalama sularının kullanımı da katkı sağlar. Dişlere uygulanan yönteme göre özel bir bakım gerekiyorsa bunu doktorunuz sizinle paylaşacaktır.

Diş Estetiği Fiyatları: Nelere Göre Değişir?

Diş estetiği, bir çok farklı tedaviyi kapsamaktadır. Kişinin ihtiyacına göre bir veya bir kaç tedavi bir arada uygulanabilir. Tedavi süresi gibi ücreti de yapılan tedavilere bağlı olarak değişmektedir. Tedavinin yanı sıra kullanılan malzeme, hekimin uzmanlığı, teknoloji gibi faktörler de fiyatları etkilemektedir.

Dijital Diş Estetiği Nedir? Teknolojinin Rolü

Dijital teknolojiler diş hekimliğinin pek çok alanında olduğu gibi diş estetiğinde de kullanılmaktadır. Günümüzde kişiye özel sonuç almak istediğimiz diş estetiğinde hızlı ve hassas sonuçları dijital yöntemlerin yardımıyla almak mümkündür. Dijital ölçüm, simülasyon ve üretim teknikleri hata payını azaltan, restorasyon süresini kısaltan, özelleştirilmiş ve konforlu bir deneyime katkı sağlar.

Bilgisayar destekli CAD-CAM sistemiyle kişiye özel diş ve gülüş tasarımının simülasyonu yapılabilir ve hasta gülüş tasarımını tedavinin başında görebilir. Dijital teknolojilerle yapılan görüntülemede diş ve çene yapısıyla ilgili detaylı bir inceleme sağlanırken, bazı diş sorunları da başlangıç aşamasında tespit edilebilir.

Modern bir yaklaşım olan dijital diş estetiği, tedavinin başından sonuna kadar tüm aşamalarda sunduğu avantajlarla sonucun başarısına büyük katkı sağlayarken  hasta memnuniyetini de arttıran önemli bir gelişmedir.

Diş Estetiği ve Gülüş Tasarımı Arasındaki Farklar

Diş estetiği ve gülüş tasarımı birlikte ilerleyen alanlardır. Diş estetiği dişlerin rengini, şeklini veya boyutunu iyileştirmeyi içeren uygulamaları kapsamaktadır. Diş beyazlatma, zirkonyum kaplama, laminate veneer (yaprak porselen), ortodonti gibi tedavileri içerir. Gülüş tasarımı gülümseyi yeniden tasarlarken diş eti, dudak çizgisi, yüz biçimi, cinsiyet gibi kişiye özel tüm faktörlerle uyumlu, hem estetik hem işlevsel beklentileri karşılayan kapsamlı tedavilerden oluşur. Yapılan uygulama sadece dişlerin restore edilmesi de olabilir diş eti estetiği veya diş beyazlatmayı da içeren bir kaç tedavinin bir arada uygulanmasıyla da sonuçlanabilir.

Gülüş Tasarımı

Diş estetiği fiyatları 2024 yılı fiyatları, diş estetiği nedir, diş estetiği ne kadar gibi sorularınıza yanıt almak, deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al

Yazar