20 Yaş dişleri, ağızda en sonda yer alan 3. büyük azı dişleridir. Normalde 17-26 yaşları arasında sürmesi gerekir. Ancak çenedeki yer darlığı, kemik yoğunluğu, sürmede sığmama gibi sebeplerle kısmen ya da tamamen gömülü kalabilirler. Özellikle yarım çıkmış 20 yaş dişleri, temizlenememeye bağlı olarak çürüklere, enfeksiyona, kulak ve diş çevresinde ağrıya, ağzı açarken zorlanmaya neden olurlar. Geride kaldıkları ve kısmen sürdükleri için temizlenmeleri de zor olduğundan dolayı ağız kokusu da yol açtıkları başka bir olumsuzluktur. Tamamen kemik içinde kalan 20 yaş dişleri ise, yandaki dişlere baskı yaparak zorlayabilir, bu dişin baskıyla çürümesine sebep olabileceği gibi, bu dişe yaptığı baskılama ön dişlerde çapraşıklıklara da neden olabilir. Gömük 20 yaş dişinin etrafında kist oluşması ise ortaya çıkabilecek diğer bir önemli sorundur. Elbette tamamen sürmüş, kolayca temizlenen ve diğer dişlere bir zararı olmayan bir 20 yaş dişinin çekilmesi gerekmez. Fakat, yanındaki dişlere ve kemiğe zarar veren, kurtarılamaz derecede çürük ve temizlenmesi mümkün olmayan 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir. Gömük ya da kısmen gömük 20 yaş dişlerinin çekimleri çene cerrahları tarafından yapılmalıdır. Normal çekimde olduğu gibi lokal anesteziyle gerçekleşen cerrahi çekimde, diş hekiminizin gömük dişi birkaç bölüme ayırarak çekmesi gerekebilir.

20 yaş dişi çekiminden sonra

İlk yarım saat, doktorunuzun kanamayı durdurmak için koyduğu tamponu ısırmanız ve sürekli tükürmemeniz gerekir. 24 saat süreyle, sıcak soğuk içecek ve yiyeceklerden, alkol ve sigaradan uzak durmanız da faydalı olacaktır. Doktorunuzun önerdiği antibiyotik ve ağrı kesiciler dışında ilaç kullanmamanız, özellikle aspirin gibi kan sulandırıcı özellikteki ilaçları almamanız önemlidir. Çekimin zorluğuna göre şişlik oluşmaması için, dışardan buz uygulanabilir. Ağrılı kızarık şişlik, yüksek ateş ve kanamamın durmadığı durumlarda ise mutlaka doktorunuza başvurun.

Günümüzde dişin bölümlere ayrılmasına yardımcı olan lazer teknolojisi sayesinde ağrı ve şişlik oluşumu büyük ölçüde azalmaktadır. Yine cerrahi işlemden sonra düşük dozlarda uygulanacak lazer ile iyileşme hızlanmakta ve daha iyi sonuç alınmaktadır.

Bazı durumlarda 20 yaş dişinin çekilmesi sakıncalı olabilir. Özellikle çene sinirlerine çok yakın olan ya da arasından sinir geçen dişlerin ve çekimin çene kemiğinde kırılmaya varabilecek zarar göreceği öngörülen durumlarda çekilmemesi gerekir.

20 yaş dişi her ağızda olmayabilir

Kalıtımsal nedenlerle bazı kişilerde 20 yaş dişi hiç oluşmaz. 30’lu yaşlara gelip hala 20 yaş dişiniz çıkmadıysa gömülü kalmış da olabilir hiç çıkmamış da. Diş hekimi ziyaretinizde çektireceğiniz panoramik röntgenle gömük dişleriniz tespit edilebilir.

Video: 20 yaş dişleri zararlı mı? Hemen çektirmeli miyiz?