Dişleriniz yeterince beyaz değil mi?

En yaygın diş estetiği sorunlarından biri lekelenmiş, renkleşmiş ve sararmış dişlerdir. Çoğu kişi dişlerinde sorun olmasa da renk sorunu yaşadığı dişleri yüzünden rahatça gülümsemekten kaçınır. Hastaların sıklıkla dile getirdiği, dişlerini düzenli fırçaladıkları halde geçmeyen renk değişimi sorunudur.

Siz de bu sorundan yakınıyorsanız, merak etmeyin yalnız değilsiniz. Öncelikle dişlerin doğal rengi bembayaz değildir.  Doğal diş rengi,  mavi-beyaz, gri-beyaz, sarı-beyaz tonlarındadır. Ten rengi gibi diş rengi de kişiye özeldir.  Bizde beyaz algısı yaratan açık ton birleşimlerinin fazla olmasıdır, ancak bazı kişilerde oldukça sarı, gri tonlamalı olabilir.

Dişlerin renk değişimine yol açan faktörler neler?

Bu faktörler dişin doğal renginden tamamen bağımsızdır:

  • Özellikle çay, kahve, sigara gibi dişlerin mine tabakasını etkileyen, yoğun renkleşme ve saramaya sebep olan alışkanlıklar,
  • Çocukluk döneminde fazla miktarda kullanılan fluorid kullanımı,
  • Hamilelik döneminde kullanılan tetrasiklinli antibiyotikle,
  • Yine çocukluk döneminde geçirilen sarılık gibi hastalıklar, bebeklik döneminde geçirilen ateşli hastalıklar,
  • Yaşlanmaya bağlı olarak,
  • Ve yetersiz ağız ve diş bakımı renkleşme ve sararmaların en önemli sebepleridir.

Beyaz dişler için alınabilecek önlemler

Sürekli vurguladığımız, düzenli ağız ve diş bakımı, özellikle dişlerin mine tabakasında oluşan lekelenmeleri engellemede oldukça etkilidir. Dişleri lekeleyebilecek yiyecek, içeceklerin tüketiminden sonra ağzınızı suyla çalkalamanız ve yarım saat sonra fırçalamanız, kalıcı lekelenmelere karşı fayda sağlar.

Düzenli ve sağlıklı beslenme, dentin tabakası kaynaklı renk değişiminden korunmaya yardımcıdır. Dişleri düşme, çarpma gibi travmalardan korunmak ve sert kabuklu yiyecekle dişe kırmak gibi dişe doğrudan zarar veren davranışlardan da kaçınmak gerekir. Diş gıcırdatma ve sıkma, dişlerin erken yaşlanmasına, dolayısıyla renk değişimine neden olan önemli bir faktördür.

Daha beyaz dişler için

Başta değindiğim gibi, tüm diş bakımına rağmen yeterli beyazlığa ulaşmayan dişlerin mine tabakasında kalıcı renk değişimi oluşmuştur. Bu tür renkleşme çeşitli diş beyazlatma yöntemleri ile giderilebilir. Diş hekiminin uygulayacağı Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching) ve Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching) seçeneklerinden uygun olanına, diş muayeneniz sonrası karar verebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için diş beyazlatma sayfamızı inceyebilir ve deneyimli ekibimizden randevu ve bilgi almak için kliniğimizi arayabilirsiniz!

Diş Beyazlatma

Deneyimli ekibimizden Bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al