Diş eti çekilmesi, yanlış fırçalama, diş eti hastalıkları, diş sıkma ve gıcırdatma gibi sebeplerle oluşan, dişetinin mine seviyesinden inerek köke doğru açılmasıdır.
Özellikle diş etinde oluşan iltihaplanma, dişi çevreleyen kemik dokuda erimeye ve çekilmeye yol açar. Yanlış ve sert fırçalama da diş etlerine ciddi zararlar verir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Anlaşılır?
Düzenli diş hekimi kontrollerinizde, muayene esnasında anlaşılabilir. Kendiniz ise aynaya baktığınızda sarımsı kök yüzeyleri görüyorsanız çekilme var demektir. Ayrıca dişlerde çürük olmadığı halde sıcak/soğuk hassasiyeti de çekilmeye işarettir. Çoğu zaman kron boyları uzadığı için dişler uzamış görünür. Estetik kaygıları ön plana çıkaran bu görüntünün sebebi de çekilmedir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Tedavide öncelikle çekilmenin sebebinin ortadan kaldırılması gerekir. Çekilmenin durdurulmasının ardından başlangıç aşamasındaki çekilmelerde bazı koruyucu önlemler tedavi için yeterlidir. İlerlemiş diş eti çekilmelerinde ve özellikle ön dişlerde bozulan estetik görüntüyü düzeltmek için cerrahi müdahaleyle açığa çıkan kök yüzeyleri kapatılır.
Tedaviyi geciktirmek çekilmenin ilerlemesine hatta diş kayıplarına sebep olacağı için mutlaka fark edilince doktora başvurulmalıdır.
Diş Eti Çekilmesinde Cerrahi İşlem
Cerrahi müdahale 2 şekilde yapılmaktadır:
- Greftleme yönteminde damaktan alınan ve greft adı verilen parça çekilme olan bölgeye uygulanır.
- Kaydırma yöntemi çekilme olan bölgenin yanında sağlam doku olan durumlarda, bu dokunun çekilmenin üzerine kapatılmasıyla yapılır.
Lokal anestezi altında gerçekleşen operasyonun ardından, doktorunuzun vereceği ağrı kesicileri kullanmanız yeterli olacaktır. Greftleme yönteminde damakta bir süre hassasiyet oluşsa da birkaç gün içinde ortadan kalkar ve bu yara iz bırakmadan kapanır. Tedavi süresinde özellikle ilk bir hafta sigara kullanmamak iyileşme bakımından çok önemlidir. Genelde dikiş atılan cerrahi yöntemlerde, dikişler bir hafta sonra alınır.
Sağlıklı Diş Etleri İçin
Ağız hijyeninin eksiksiz ve doğru bir şekilde sağlanması çok önemlidir. Özellikle fırçalama esnasında diş etlerine aşırı baskı yapmadan fırçalamak ve sert fırçalar yerine orta ve yumuşak uçlu fırçaları tercih etmek gerekir. Tüm ağız sorunlarında olduğu gibi erken teşhis için 6 ayda bir diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemedir.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin