Diş eti kanaması, sıklıkla rastlanan diş eti sorunu olarak değerlendirilirken, önemli olabilecek diş eti hastalıklarının habercisi olduğunu unutamamak gerekir. Diş etleri özellikle fırçalama sırasında veya bazen durup dururken kanamaya başlayabilir. Kanamanın en önemli sebebi diş etlerinde gelişmekte olan ihtihaplanmadır. Yeterli ağız hijyeninin sağlanamadığı durumlarda, bakteri plakları dişleri olduğu kadar diş etlerini de etkiler. Zamanla oluşan enflamasyon, kanamayla kendini belli eder. Yetişkinlerde diş kayıplarının ortalama %70’ine diş eti hastalıkları sebep olur.
Diş eti kanamasıyla birlikte, diş eti hastalığının habercisi olan diğer belirtiler şu şekildedir:
- Diş eti çekilmesi
- Ağız kokusu
- Yerinde hareket eden dişler
- Şişmiş diş etleri
Kanamaya sebep her zaman diş eti hastalıkları olmayabilir. Bazı kişisel durumlar da diş eti kanamasına neden olabilir. Örneğin:
- Dişleri sert fırçayla, bastırarak fırçalamak,
- Diş ipini fazla derinden, baskıyla kullanmak,
- Dişetine tam oturmayan protezler,
- Kan sulandırıcı ilaç kullanımı,
- Sigara kullanımına bağlı sebeplerle,
- Hamilelik ve menopoz gibi hormonal değişiklikler gibi faktörler de diş eti kanamasına yol açabilir.
Kanamanın en önemli sebebi dişeti hastalıkları olsa da, farklı bir rahatsızlığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.Diyabet, lösemi, kalp damar hastalıkları da diş etlerinde kanamaya sebep olabilir. Ayrıca bağışıklık sisteminde zayıflık, K, C ve B12 vitamini eksiklikleri, folik asit eksikliği, genetik faktörler, yaşlılık ve strese bağlı olarak da diş eti kanamaları görülebilir.
Sağlıklı diş etleri için günlük ağız hijyeni ve düzenli diş hekimi kontrolleri kesinlikle çok önemlidir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımının yanı sıra, ortalama 6 ayda bir diş taşı temizliği yaptırmanız olası diş eti hastalıklarına engel olmanızı sağlar.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin