Özellikle sıcak, soğuk, tatlı yiyecek ve içeceklerle ortaya çıkan diş hassasiyetinin bakımı da özen ister. Hassasiyet olan kişiler için buzlu içecekler, dondurmalar, çiğnemesi gereken tatlılar, asitli içecekler korkulu bir kabus olabilir.
Diş hassasiyetine karşı alınabilecek önlemler
- Ağız hijyeninize özen gösterin: Günde 2 defa 2’şer dakika dişlerinizi fırçalayın. Tüm dişlerinizi fırçaladığınızdan emin olun. Fırçanın ulaşamadığı yerler ve araları diş ipiyle temizlemeyi ihmal etmeyin.
- Fırça seçimi: Bir çok kişi sert diş fırçasıyla dişlerin fırçalamasının daha iyi bir temizlik sağladığını düşünür. Sert fırça diş yüzeyinde aşınmalara sebep olacağı için var olan hassasiyeti arttırır. Uygun diş fırçası seçimi için diş hekiminize danışabilirsiniz.
- Fırçalama yaparken dikkat: Sert fırçalamak da dişleri aşındırır, önemli olan diş ve diş etlerine aşırı baskı yapıp zarar vermeden, doğru şekilde fırçalamaktır.
- Uygun diş macunu: Özellikle hassas dişlere yönelik macunların düzenli kullanımı uzun vadede hassasiyete fayda sağlayacaktır.
- Yedikleriniz ve içtiklerinizin önemi: Özellikle asitli içecekler, narenciye, limon ve limon suyu hassasiyeti arttırır.
- Dengeli beslenme: Hassasiyetin önemli sebeplerinden biri olan mine tabakasındaki aşınmaların önüne geçmek için doğru ağız bakımı kadar dengeli beslenme de önemlidir. Özellikle PH derecesi düşük gıdalar, mine tabakasını zayıflatır. Bu tür gıdaları tükettikten hemen sonra fırçalama yapmak da sanıldığının aksine zarar verir. Fırçalama için en az yarım saat beklemeniz önerilir. Bu sürede örneğin süt ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Kalsiyum ve florür bakımından zengin yiyecekler ise mine tabakasını güçlendirir. Süt ve süt ürünleri, balık, yumurta gibi gıdalar ağız sağlınız için oldukça faydalıdır.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin