Günümüzde, kaybedilen dişin yerine, kendi dişinize en yakın yapay dişin oluşturulması işlemi olan dental implant %95’in üzerindeki başarı oranıyla en başarılı uygulamalardan biridir.

Görüntü ve fonksiyon bakımından doğal dişe çok yakın bir form olan diş implantları, yemek yerken, konuşurken ve gülerken kendi dişiniz rahatlığıyla davranmanıza olanak sağlar.

30 yaş üstü her yetişkinin en az 1 kalıcı dişini kaybettiği düşünüldüğü zaman, önceden sıklıkla tercih edilen köprü uygulamalarında komşu dişler zarar görürken, implant diğer dişlere zarar vermediği gibi, diş sağlığının bozulmamasına da katkı sağlamış olur. Çene kemiğinde oluşan, eksik dişlere bağlı kemik erimelerinin önüne geçen implant uygulaması, sadece görüntü ve işlevselliğin dışında ağız sağlığının korunması açısından da faydalıdır.

Eksik diş tedavisinde uygulanan diğer yöntemler olan, protez ve köprü uygulamalarına kıyasla başarı oranı yüzde yüze yakındır ve kullanım süresi bakımından da uzun ömürlüdür.

İmplant hakkında sıklıkla karşılaştığım bazı soruların ise özellikle üzerinde durmak isterim.

İmplant uygulaması ne kadar sürüyor?

İmplantla ilgili ön yargılardan biri tedavinin uzun sürüyor olması. Hastaların tüm muayene ve görüntüleme işlemlerinin tamamlanmasının ardından, yeterli kemik miktarına sahip hastalarda, bir implantın yerleştirilme süresi 15-20 dakikayı geçmiyor. Yapay kök olarak yerleştirilen implantın çene kemiğine kaynama süresi olan ortalama 3 aylık sürecin ardından ise, protezin yerleştirilmesiyle tedavi tamamlanmış oluyor.

İmplant tedavisi sırasında ağrı duyar mıyım?

İmplantın ağrılı bir tedavi olduğu ise diğer bir önyargı. Ancak lokal anesteziyle yapılan uygulama sırasında hasta ağrı hissetmiyor. İmplant işlemi sonrasında ise, her hastada olmasa da, en fazla 1-2 gün süreyle diş çekiminden sonra oluşan ağrıya benzer bir ağrı olabilir. Doktorunuzun önereceği ağrı kesicileri bu süre zarfında kullanarak günlük yaşamınıza rahatça devam edebilirsiniz.

Dişetimde alerjiye sebep olur mu?

İmplant titanyumdan üretilmektedir. Biyolojik açıdan tam uyumludur ve alerjiye neden olmaz.

Tedavi sonrası çiğneme ve konuşmada bir sorun yaşar mıyım?

Özellikle ilk bir hafta sert yiyecekleri implant yapılan tarafla yememenizi öneririm. Dokuların tamamen iyileşmesinden sonra sorun kalmaz. Konuşmanız ise tedaviden etkilenmez.

Sigara içiyorum, implant yaptırabilir miyim?

Maalesef sigara tüm sağlığı olduğu gibi ağız sağlığını da etkileyen önemli bir faktör. Sigara içen hastalara implant yapılabilir, fakat başarı oranı içmeyenlere oranla 2-3 kat daha azdır.

İmplant dişler için özel bir bakım gerekir mi?

Günlük ağız hijyeni kendi dişleriniz için olduğu gibi implant dişiniz için de çok önemlidir. Günde 2 kere dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi ve gargara ile hijyeni tamamlamanız, implant dişlerinizin bakımı için de yeterlidir.