Son yıllarda yaz aylarına denk gelen Ramazan ayında 15-16 saati bulan açlık ve susuzluk, kaçınılmaz olarak ağız kokusunu da beraberinde getiriyor. Hastalarımdan bana gelen ve din adamlarına yöneltilen pek çok soru da, ağız kokusuna çözüm olup olmadığı yönünde. İş yaşamı, okul ve diğer sosyal ortamlarda rahat olabilmek için ağız kokusunu önlemeyi istemek çok normal. Oruç tutarken, ağız kokusu kaçınılmaz olmadığı gibi, kolayca çözüme kavuşabilecek bir sorun.
Normalde ağız kokusu diş ve dişeti sorunlarından veya bazı sağlık sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Ancak fizyolojik olarak, sağlıklı bireylerde sabah uyandıklarında biriken bir takım gazlar ve azalan tükürük akışıyla etkinliği çoğalan bakterilerle ağız kokusu ortaya çıkar. Oruç tutarken oluşan durum da benzerdir.
Ramazan ayında nefesiniz ferahlasın
Ramazan ayı süresince alacağınız bazı önlemler daha ferah bir nefese kavuşmanıza yardımcı olabilir:
- Dişlerinizi günde 2 kere 2 dakika fırçalama kuralı bu ay için de geçerli. İftar ve sahurdan sonra dişleri, dili ve yanakların iç kısımlarını dikkatlice fırçalamanız önemlidir.
- Ağız bakımınızı, diş ipi ve gargarayla tamamlamanız faydalı olacaktır.
- İftardan sonra bol sıvı tüketmeniz gerekir. Gün içinde alamadığınız sıvıyı telafi ederek vücut sağlığını korurken, ağız kokusunu da önlemeye katkı sağlarsınız. Arada limonlu su içmeniz de faydalı olacaktır.
- Özellikle sahurda soğan, sarımsak ve çok baharatlı yiyecekler tüketmemenizi öneririm. Bu tür yiyecekler gün içinde daha çok susamanıza ve ağız kokusu oluşmasına sebep olur.
- Ramazan’dan önce diş hekiminizi ziyaret ederek, diş ve dişetlerinizdeki olası problemleri de çözüme kavuşturmanız önemlidir. Çünkü kronik ağız kokusu, büyük ölçüde ağız içi sorunlardan kaynaklanır.
Ramazan’da Ağız ve Diş Sağlığı Videomuzu İzleyebilirsiniz
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin