Ağız içinde ve dişlerinizde acil bir sorun yaşadığınızda diş hekimine gidene kadar geçen sürede bazı önlemler almanız tedavinize büyük katkı sağlar.
Gece yarısı başlayan diş ağrısı;
Diş ağrısı en yaygın diş problemlerinin başında gelir. Ağrının çok çeşitli sebepleri olabilir. Dişleri fırçalayıp, diş ipiyle hijyeni sağladıktan sonra ılık suyla durulayın. Tuzlu suyla gargara yaparak ağız içini dezenfekte edebilirsiniz. Daha önce kullandığınız bir ağrı kesiciyi içerek geçici bir süre için rahatlama sağlayabilirsiniz. Ağrıyan dişin üzerine alkol ya da aspirin koymanız ise diş etinde kalıcı hasarlara sebep olacağı için kesinlikle tavsiye edilmez.
Dişiniz yerinden çıkarsa;
Dişiniz yerinden çıktıysa, vakit kaybetmeden diş hekimine gitmeniz gerekir. Hekime götürürken nemli kalması çok önemlidir. Diş süt içinde ya da tükürük içinde hekime götürülmedir. Canlı bir doku olan diş, hızlı bir müdahaleyle kurtarılabilir. Hatta yapabiliyorsanız dişi yerine takıp öyle gidebilirsiniz.
Dişiniz sallanıyorsa;
Dişin sallandığı ve/veya yerinden oynadığı durumlarda acil olarak hekim müdahalesi gereken durumlar arasındadır. Hekime gidene kadar geçen sürede dişi boşluğuna itmemek, yerinden daha fazla oynatmadan, nemli kalmasını sağlamak önemlidir. Doktorunuz dişi yerine yerleştirip, sabitleyebilir. Sallanmanın sebebine göre uygun tedaviyle diş kurtarılabilir.
Dişiniz kırıldığı zaman;
Dişte kırık veya çatlak oluşan durumlarda, ağzı ılık suyla çalkalayıp temizliğini sağladıktan sonra kırılan parçayı nemli tutarak hekime hemen gitmeniz gerekir. Kırılma sebebi alınan darbeyse kanamayı önlemek için gazlı bezle baskı yapmanız ve şişmeyi önlemek için buzla kompres yapmanız gerekebilir. Kırık ve çatlaklar sinirlere de hasar verebileceğinden kanal tedavisi de tedavinin bir parçası olabilir.
Yanağınızı ısırdığınızda;
Ağız içi yumuşak dokular, ısırma, yaralanma gibi sebeplerle zedelenebilir. Hassas olan bu dokuların zedelenmesi kolaydır ve ağrısı şiddetlidir. Bir sebeple dil, dudak ve yanaklarda oluşabilecek yaralanmaların kanama miktarı genelde çok olur, çünkü ağız içinde pek çok küçük kan damarı bulunur. Kanayan bölgeye temiz ve nemli bezle baskı uygulayın ve ağzı tuzlu suyla çalkalayın. Kanama 10-15 dakika içinde geçmezse diş hekiminize gitmeniz gerekir. Çünkü zedelenme önemli bir düzeyde olabilir.
Aniden ortaya çıkan diş sorunlarını evde tedavi edemeyeceğiniz gibi, geçici çözümler zaman kaybetmenize, dolayısıyla tedavinin zorlaşmasına sebep olur. Özellikle diş ağrısını geçici süreyle ağrı kesiciler vb. yardımıyla geçiren hastaların dişindeki çürük daha da ilerler ve kanal tedavisine, hatta diş kayıplarına ulaşan bir sonuca varabilir. Kırılan, çatlayan ve sallanan dişin erken hekim müdahalesiyle kurtarılması mümkündür.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin