Diş sağlığı için sadece diş fırçalama ve diş ipi kullanmanın dışında 3. adım düzenli olarak diş muayenesi yaptırmaktır. Senede 2 kere yapılmasını önerdiğimiz rutin kontrol ve diş temizliği yaptırma, çoğu kişi tarafından atlanan fakat önemli bir adımdır. Ağız sorunları, diş ağrısı, diş eti sorunlarıyla ortaya çıkarak tedavi edilmezse, diş kaybına varan sorunlara yol açtığı gibi, kalp hastalıkları riski gibi genel sağlığınızı ilgilendiren pek çok önemli hastalıkla da ilişkilidir. Belirtiler ortaya çıkmadan önlem almanın tek çaresi düzenli kontroldür.

Ağız ve Diş Sağlığında Dikkat Etmeniz Gereken Uyarılar

Sağlıklı bir ağız için, bazı uyarılara özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Ağzınızda iyileşmeyen yaralar, hassas alanlar farklı hastalıkların göstergesi olabilir. Örneğin şeker hastalarının yaraları daha zor iyileşir. 1-2 hafta sürede geçmeyen ağız yaraları diyabet işareti olabilir.

Yine ağızdaki yaralar ve lekeler ağız kanseri işareti de olabilir. Ağızda yaraya ilaveten, ses kısıklığı, kulak ağırısı, çene şişmesi, dil veya boğazda uyuşukluk, çene ve dilde güçsüzlük ve yutma güçlüğü belirtilerinden biri veya bir kaçı olması durumunda doktorunuza başvurmanızı öneririm.

Diş eti sağlığı da ağız sağlığının önemli bir parçasıdır. Yetişkinlerin çoğu hayatlarının bir döneminde diş eti sorunları yaşıyor. Özellikle diş fırçalarken diş etlerinde kanama olması normal değildir. Sağlıklı diş etleri kanamaz. Çok sert fırçalama yapmadığınız halde her fırçalamada diş eti kanaması olması, diş hekimine gitmeniz gereken bir sorundur. Kanayan ve şişmiş diş etleri, diş eti hastalıklarının habercisidir.

Yine kronik ağız kokusu da, belki bir çürük dişin veya diş eti hastalığının habercisi olabilir. Bu sorunu diş hekiminizin değerlendirmesiyle çözebilirsiniz.

Dişlerinizde sıcak soğuk hassasiyeti de, diş apsesi veya diş minesinde çürük gibi bir problem sonucunda oluşur. Hassasiyetin artmasına eşlik eden, baş ağrısı, diş ağrısı, ateş, lenf düğümlerinde veya yüzünüzde şişlik belirtileri olması acil olarak doktorunuza başvurmanızı gerektirir.

Son olarak, ara ara ağrıyan bir dişiniz olabilir, bu ağrının zaman zaman geçmesi yüzünden doktora ihtiyacınız olmadığını düşünebilirsiniz. Ama diş ağrısı kendiliğinden geçebilecek bir sorun değildir, ağrı başladıktan sonra ilk fırsatta bir hekime danışmanız gerekir.

Diş problemleri erken müdahale edildiğinde kısa süreli tedavilerle ilerlemesi durdurulabilecek sorunlardır. Yılda iki defa diş kontrol muayenesine giderek, çürümeye başlayan dişiniz henüz ağrımaya başlamadan tespit edilebilir, diş eti sorunlarına başlangıç aşamasında müdahale edilebilir. Belirtiler başlamadan ağzınızı olabildiğince sağlıklı ve ağrısız tutmak sizin elinizde.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al