Çocukların büyüme ve gelişmesinin önemli ve dikkat gerektiren unsurlarından biri ağız ve diş sağlığıdır. Süt dişleri bebeklikte 6 aylıkken sürmeye başlar ve çocuk 2,5-3 yaşına geldiğinde alt çenede 10, üst çenede 10 adet olmak üzere toplam 20 adet dişle tamamlanmış olur.. Çocuğunuz 6 yaşına geldiği zaman dişleri değişmeye başlar, tamamının değişmesi ise 12 yaşında olacaktır.

Süt dişleri neden önemlidir?

Çocuğun beslenme ve konuşma fonksiyonlarını doğrudan etkileyen süt dişleri, psikolojik gelişimi açısından da önem taşır. Yerine gelecek daimi yerlerin yerini koruyan bu dişlerde oluşabilecek boşluklar, diğer dişlerde kaymalara yol açabilir. Dolayısıyla daimi dişlerin doğru yerde çıkmaması ve diş çapraşıklıklarına zemin hazırlanmasına yol açabilir.

Süt dişleri neden çürür?

Süt dişleri yapı olarak çürümeye yatkındır. Ancak bu yapıya eklenen dış faktörler erken ve hızlı bir çürümeye neden olur. Tıpkı daimi dişler gibi gereken bakım uygulanan süt dişleri de sağlığını koruyacaktır.

Süt dişlerinin çürümesinin nedenleri arasında beslenme önemli bir yer tutar. Hem düzensiz beslenme, hem de şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme çürük oluşturur. Çocuklar dişlerinde oluşan çürük başlangıcından kaynaklanan hafif sızlama ve hassasiyeti fark etmezler. Ağrıya tepki verebilmeleri için çürüğün ilerlemesi gerekir. Bu durumda da geç kalınmış olabilir. Diğer bir önemli nokta ise diş bakımıdır. Ebeveynlerin ağız hijyeninin çocuğa bırakmaması, diş fırçalama alışkanlığını edinmeleri için mutlaka çaba sarf etmeleri gerekir.

Gece beslemesi ve biberon çürüğü

Gece emzirmesi ve besleme 18 aydan sonra, aynı sıklıkla devam ederse dişlerde çürük riski artar. Uyku zamanı yavaşlayan tükürük akışı dişlerin kendini temizlemesini de yavaşlatır. Bebeğin biberonla beslenmesinde, şeker, bal, pekmez gibi ilaveler de riski arttırır. Çocuğunuzun diş gelişimi açısından biberonla uyuma alışkanlığı edinmesi de sakınca taşır.

Dişleri sürmeye başladıktan sonra, biberon veya emzirme sonrası bir miktar su içirmeniz, gece ve sabah beslendikten sonra temiz, ıslak bir bezle dişleri silip temizlemeniz faydalıdır.

Biberon çürüğü dediğimiz, diş minesinde tebeşirimsi bir görünümle başlayan ve hızlı bir şekilde çürümeyle sonuçlanan problemin kaynağı, dişlerin sürmesiyle başlayan süreçtir.

Süt dişleri tedavi edilir mi?

Çocuk dişlerinin tedavisi (Pedodonti) uzmanlık gerektiren bir diş hekimliği dalıdır. Çocuğunuzun diş hekimiyle erken tanışması ve diş hekimi koltuğuna küçük yaşta oturması önemlidir. Koruyucu önlemler ve kontrol amaçlı bir tanışma, ileride oluşabilecek sorunlarda daha rahat olmasını sağlar. İlk diş hekimi ziyaretinin ağrılı bir tedavi olması ise, çocukta istemsizce diş hekimi korkusu oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Süt dişleri de daimi dişler gibi tedavi edilebilir. Çürüyen dişi hemen çektirmek yerine dolgu yapılması dimi dişin yerinin korunması açısından çok önemlidir. Dişte büyük bir madde kaybı ve enfeksiyon olmadığı durumlarda dolgu yapılır. Ancak enfeksiyon yeni sürecek dişi de etkileyecek durumdaysa, çekilebilir. Rehber niteliğindeki süt dişinin çekilmesiyle oluşan boşluk sabit veya hareketli yer tutucularla muhafaza edilmelidir. Tüm bu önlemler daimi dişlerde oluşabilecek çapraşıklıkları engellemeye yöneliktir. Bu çapraşıklıklar ileride mutlaka ortodonti tedavisi gerektirecektir.

Süt Dişlerini Koruyucu Önlemler

Diş fırçalama:

Çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığı edinmesi ve ağız bakımının önemini küçük yaşta kavraması, tüm hayatı boyunca ihtiyacı olan ağız sağlığının temelini oluşturur. Burada en önemli örnek ebeveynlerdir. Dişlerinizi çocuğunuzla birlikte fırçalayarak bunu oyunların bir parçası gibi öğretebilir ve sevdirebilirsiniz.
Çocuğunuz 6-7 yaşına gelinceye kadar yeterli fırçalama yapmakta zorlanır. Kendisi fırçaladıktan sonra siz de fırçalayarak tamamlayabilirsiniz. 4 yaşından sonra diş ipi kullanmaya da başlayabilirsiniz. Çocuğunuz dişlerini fırçalarken kullanacağınız diş macunu miktarı mercimek tanesi boyutunda olmalıdır. Yumuşak kıllı bir fırçayla ve florürlü diş macunuyla nazik hareketlerle tüm dişlerin temizlendiğine özen göstermelisiniz.

Florür uygulaması:

Florür diş minesini güçlendiren ve çürümeye direnç kazanmasını sağlayan bir maddedir. İçme suyuyla içilerek alınan ve fırçalamada diş macununda bulunan florürün yeterli kalmadığı durumlarda fluorid jelleri veya fluorid/florür tabletleri takviye olarak kullanılabilir.

Fissür örtücü (Diş aşısı):

Diş çürümesini önleyen etkili bir diğer yöntem de fissür örtücülerdir. Çocuklarda azı dişlerine uygulanan fissür örtücü ile çürüme oluşmadan önlem alınabilir. Tek seansta uygulanan ağrısız bir tedavidir. Bu tedaviyle, diş yüzeyindeki girinti çıkıntılara bakteri yerleşimini engellerken kolay temizlenmesi amaçlanır.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al