Diş ağrısı, ağız sağlığında, diş veya diş etlerinde bulunan bir sorunun en belirgin habercisidir. Dişlerde hassasiyet veya ağrının mutlaka bir sebebi vardır. Unutmamanız gereken ağrı gelişen bir sürecin, kendini gösterme şeklidir ve bir an önce önlem almanız gerekir.

Diş Ağrısının Nedenleri

Ağrının sebebi dişler, dişetleri veya kemikten kaynaklanıyor olabilir. Başlangıçta ağrının kaynağı belirlenmelidir. En sık rastlanan ağrı sebebi, çoğunlukla yetersiz ağız bakımına bağlı oluşan çürüklerdir. Her zaman sürekli bir ağrı görülmeyebilir, fakat sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı da bir hassasiyet söz konusudur. Bu tür hassasiyet ve ağrılar, mevcut dolguda kırık, çatlak, kırık diş, diş etlerinde çekilme gibi sorunları da işaret ediyor olabilir.

Diş Çürüğünde Ağrı

Diş minesinde oluşmaya başlayan çürükler ağrıya neden olmaz, çünkü minede sinir yoktur. Çürük ilerledikçe dişin derinlerine, dolayısıyla sinirlere ulaşır. Ağrı yemek yerken oluşan baskıyla ortaya çıkabildiği gibi, sürekli ağrı şeklinde de olabilir. Ağrıyan dişle yemek yiyemeyecek kadar şiddetli ağrılar enfeksiyon belirtisidir. Bunun yanı sıra diş çevresinde şişkinlik, dişlerde sallanma hissi ve zonklama gibi belirtiler enfeksiyonun dişin içindeki sinir ve damarlara baskı yaptığını gösterir. Ağrı hastayı gece uykusundan uyandıracak şiddette olabilir. Bu durumda önce, diş hekiminizin önereceği antibiyotikle enfeksiyonu giderip, ardından tedaviye başlanır. Dişteki baskı azaltılır ve kanal tedavisi uygulanır.

Ağrı Nasıl Geçer?

Diş ağrısının kendiliğinden geçmesini beklememek gerekir. Ağrı kesiciler geçici olarak ağrıyı dindirse de, çok sık ağrı kesici kullanmak, ilacın etkisini hafifleteceği gibi, vücut için de zararlı olabilir. Hastalar genellikle evde diş ağrısını geçirmek için karanfil, aspirin, alkol, sarımsak gibi yöntemler uygulamaktadır. Ancak tamamen anlık rahatlama sağlayan bu yöntemler, diş ve çevre dokulara zarar verdiği için tavsiye edilmez.

Ağrı Başladığında Ne Yapmalısınız?

Ani başlayan ve hemen doktora gitme imkanınızın olmadığı ağrılarda, bazı çözümler size yardımcı olabilir:

  • Dişlerini fırçalayıp, diş ipiyle temizleyerek, ağrıyan dişin arasına sıkışmış yiyecekleri uzaklaştırmanız, ağrıda hafifleme sağlar.
  • Alerji yapmadığını bildiğiniz ve daha önce kullandığınız bir ağrı kesiciyi tok karnına alabilirsiniz.
  • Aşırı soğuk sıcak değişiminden kaçınmanız hassasiyeti azaltır.
  • Kesinlikle ağrıyan diş üzerine aspirin, antibiyotik ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulamanız tavsiye edilmez.
  • Ağrıya eşlik eden şişlik olması durumunda havluya sarılmış buz ile yapılacak soğuk kompres ağrıyı hafifleterek, şişliğin yayılmasını önleyecektir.
  • Tuzlu ılık suyla yapacağınız gargara, ağrıyı azaltacağı gibi, açık enfeksiyonu da dezenfekte eder.
  • Gece ortaya çıkan ağrılarda yastığınızı yükseltmeniz şiddeti azaltacaktır.

Tüm bu öneriler hekime gidene kadar geçen sürede size yardımcı olacak niteliktedir. Diş ağrısının tespiti ve doğru tedavi şekli sadece diş hekimi kontrolünde yapılabilir.