Diş beyazlatma (bleaching), çeşitli sebeplerle sararmış ve renkleşmiş dişlerin renginin açılması ve beyazlatılmasına yönelik uygulamaları kapsar. Daha temiz ve rahat bir gülümseme için en sık tercih edilen uygulamalardan olan diş beyazlatma hakkında sıkça sorulan soruları sizin için cevaplamak isterim.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma olarak 2 farklı yöntem bulunur.

Klinikte diş hekimi tarafından uygulanan ofis tipi diş beyazlatma, özel bir jel ve ışığın birlikte kullanımıyla uygulanır. Dişleri beyazlatmaya yönelik jel asıl işlemi gerçekleştirirken, ışık  jelin aktifleştirerek, kimyasal tepkimenin oluşmasını sağlar. Ortalama 40 dakika süren uygulamada, istenen sonucu almak için birden fazla seans yapılabilir.

Diğer bir kalıcı diş beyazlatma yöntemi ise ev tipi diş beyazlatmadır. Diş beyazlatma jelinin  birkaç saat süreyle kalıp içinde uygulandığı yöntemde, diş hekimi dişlere özel plak hazırlar ve jel bu kalıpla birlikte dişlerde bekletilir.

Diş beyazlatma herkese uygulanabilir mi?

Evet, genel olarak herkese uygulanabilir. Ancak kesin kararı doktorunuzun vermesi uygundur.

Diş beyazlatma hangi yaşta yapılır?

Diş beyazlatma için yaş sınırı 18 yaş olarak kabul edilir.

Beyazlatma dişlerime zarar verir mi?

Hekim tarafından uygulanan beyazlatma işlemi diş minesi veya diş etlerine zarar vermez.

Beyazlatma dişlerimde hassasiyete sebep olur mu?

Uygulama sonrası bazı kişilerde ilk birkaç gün hassasiyet yaşanabilir. Bu geçici bir hassasiyettir. Beyazlatma öncesi dişlerde hassasiyet sorunu varsa, öncelikle bu hassasiyeti giderip sonra beyazlatma yapılması doğru olur.

Dişlerinde köprü, protez, porselen kuron varken diş beyazlatma yapılabilir mi?

Porselen kaplama, köprü ve kuron protezler diş beyazlatmadan etkilenmez. Ancak kendi dişlerinizin rengi çok açılırsa, protez dişlerle renk farkı oluşabilir. Protezlerin özellikle arka dişlerde olduğu durumlarda bu fark fazla önem taşımazken, ön dişlerde varsa yenilenmesi gerekebilir.

Ortodontik tel tedavisi görürken diş beyazlatma yapılabilir mi?

Tedavi bitiminde beyazlatma yapılması doğru olur.

Hamile ve yeni doğum yapmış kişiler beyazlatma yaptırabilir mi?

Bu konuda kesin bir yasak olmamakla birlikte, bebeğe etki edebileceğini düşünerek daha sonraki dönemde yaptırmanızı öneririm.

Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?

Beyazlatma sonrası, bazı hastalarda kısa süreli sıcak soğuk hassasiyeti yaşanabilir. Bunun dışında bir yan etkisi yoktur.

Beyazlatma ne kadar süre kalıcıdır?

Diş beyazlatmanın kalıcılığı uzun vadeli olmakla birlikte, kişinin alışkanlıklarına bağlı olarak 6 ayla 2 sene arası değişen bir süreyle kesin kalıcılık sağlar. Özellikle yoğun miktarda, çay, kahve, sigara, şarap gibi renkleşmeye sebep olan alışkanlıklar süreyi kısaltır.

Beyazlatıcı etkili diş macunu kullanımı, dişleri günde 2 kere mutlaka fırçalamak, düzenli diş hekimi kontrolleri ise süreyi uzatır.

Diş beyazlatma sonrası nelere dikkat etmeliyim?

İlk birkaç gün oluşabilecek hassasiyete karşılık sıcak ve soğuk yiyecek, içeceklerden kaçınmanız gerekir. Yine özellikle 2 hafta kadar süreyle  ‘beyaz diş diyeti’yle çay, kahve, renkli yiyecek ve içeceklerden uzak durarak beyazlatmanın etkili olmasını sağlayabilirsiniz.

Hangi diş beyazlatmayı tercih etmeliyim?

Kısa sürede etkili sonuç almak istiyorsanız klinikte ofis tipi diş beyazlatmayı tercih etmelisiniz. Evde uygulanan beyazlatma ortalama 1-2 hafta sürdüğü için daha uzun zamanda sonuç verir.

Beyazlatıcı diş macunları, kalemler ve diğer ürünler ne kadar etkilidir?

Beyazlatıcı ürün seçiminde dikkatli olmanız gerekir. Ürün seçiminde dişleri aşındırmayan, çizilmeye yol açmayan ürünler seçmelisiniz. Beyazlatma etkili diş macunları geçici bir süreyle beyazlama sağlar, çünkü diş yüzeyini etkili bir şekilde temizler. Aynı etki kalem beyazlatıcılar için de geçerlidir. Ancak bu ürünlerle kalıcı beyazlık elde etmek mümkün değildir.

Daha detaylı bilgi için makalemizi inceleyin;

https://www.mehmetkazandi.com/dis-beyazlatma/