Diş etlerinizde iltihap veya diş eti hastalığı olduğunu nasıl anlarsınız ?
Diş eti hastalığı, önlenmesi aslında çok kolay olan, çok sık karşılaştığımız diş kaybı nedenlerinden biridir. Diş etlerinde iltihap oluşumuyla ortaya çıkar. Bu iltihap, yaygın bir enfeksiyon haline gelirse, bir periodontiste başvurmanız gerekebilir. Bununla birlikte, dişlerinize ve diş etlerine iyi bakar, diş eti iltihabı belirtisi olup olmadığına dikkat ederseniz, daha ciddi enfeksiyondan ve bunun neden olabileceği diş kaybından kaçınabilirsiniz.
Diş eti hastalığının belirtileri
Diş etlerinizin sağlığı en az diş sağlığınız kadar önemlidir. Sağlam dişlerin temelini sağlıklı diş etleri oluşturur ve diş etleriniz sağlıklı olmadığında dişleriniz gevşeyebilir, düşebilir. Dişeti hastalığına işaret eden herhangi bir belirtiyle karşılaşırsanız, uzman bir değerlendirme için diş hekiminize başvurmalısınız.
İşte diş etlerinizde iltihap ya da erken diş eti hastalığı olduğunu gösteren bazı belirtiler:
- Diş eti dokusunda kızarıklık ya da parlaklık
- Fırçalarken ya da diş ipi kullanırken dişlerin kanaması
- Ağızda metalik bir tat
- Ağız kokusu
Periodontistiniz, düzenli ziyaretleriniz sırasında diş etlerinizdeki periodantal cep derinliğini ölçmek için özel aletler kullanarak diş eti sağlığınızı kontrol eder. Bu cepler genelde bir veya iki milimetre derinliğinde olurlar. Eğer daha derinlerse, bu diş etlerinizde iltihap olduğu anlamına geliyor olabilir. Diş eti tedavisine başlayarak durumu tersine çevirebilirsiniz.
Diş eti hastalığı tedavisi
Eğer diş eti hastalığınız varsa, tedavi için bir periodentisti ziyaret etmeniz gerekir. Periodontist, diş etleriyle ilgili problemlerde uzmanlaşmış diş hekimidir. İleri seviyede olmayan diş eti iltihabı, karbonat ve diş macunuyla ya da diş eti iltihabı tedavisi için üretilmiş ağız gargaralarıyla kolayca tedavi edilebilir.
Diş eti hastalığını tedavi etmek için, planlama ve ölçekleme olarak adlandırılan derin bir temizleme prosedürü de vardır. Diş eti altında biriken tartarı temizlemek için özel aletler kullanılır. Ayrıca diş kökleri, plak ve tartarın oluşmaya devam edebileceği pürüzlü alanları yok etmek için pürüzsüzleştirilir. Bununla birlikte, diş eti hastalığı çok şiddetliyse, periodontistiniz diş eti ameliyatına yönelmek zorunda kalabilir. Operasyon sonunda tekrar sağlıklı diş etlerine sahip olursunuz.
Eğer diş etlerinizde iltihap belirtisi varsa kliniğimizi arayıp randevu alabilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin