Diş eti iltihabı, diğer adıyla gingivitis önemli bir diş eti sorunudur. Sağlıklı diş etleri için düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı kadar bazı yeme-içme alışkanlıklarınızın da gözden geçirilmesinde fayda vardır.

Öncelikle şekerli yiyecekler, diş etlerinde bakteri oluşumunu artırabilir ve gingivitis riskini artırabilir. Bu nedenle, şekerli atıştırmalıklardan ve tatlılardan mümkün olduğunca kaçınmanız önemlidir.

Gazlı içecekler ve asitli meyve suları, diş minesine zarar verebilir ve diş etlerinde hassasiyete neden olabilir. Bu nedenle, asitli içeceklerin tüketimini sınırlamanız önem taşır.

Şekerli yiyecekler kadar, aşırı tuzlu yiyecekler de zararlıdır, ağız kuruluğuna neden olabilir ve diş etlerinde tahrişe yol açabilir. Bu nedenle, tuzlu yiyeceklerin tüketimini azaltmanız önemlidir.

Son olarak, sert ve yapışkan yiyecekler (örneğin şekerlemeler, kabuklu yiyecekler) dişlerinizi ve diş etlerinizi zorlayabilir ve diş etlerinde yaralanmalara neden olabilir. Bu tür yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmanız önemlidir.

Elbette özellikle şeker açısından zengin ürünlerin dişlere verdiği zarar, hemen herkes tarafından biliniyor. Şeker tüketimini tamamen bırakmak mümkün olmasa da, şeker kullanımını, özellikle rafine şeker tüketimini sınırlamak, ağız hijyeni kadar fayda sağlayacaktır. Şekerin nasıl tüketildiği de önemlidir. Ağızda uzun süre kalan ve dişleri kaplayan şeker, çabuk yenilen şekerden daha fazla zarar verir. Yine çay ve kahvenin şekerli tüketilmesi de aynı etkiye neden olur.

Asidik yiyecek ve içecekler, diş minesini aşındırabilir, çürüklere yol açabilir ve zararlı bakterilerin gelişebileceği bir ortam yaratabilir. Asidik yapı sadece bazı içecekler ve turşularda bulunmaz. Narenciye meyveler, domates gibi bazı sebze ve meyveler de asit içerir. Asitli gıdalar, asidi nötralize eden yiyeceklerle beraber tüketilebilir.

Tek tek yiyecek isimleriyle bir liste oluşturmaktansa, yiyecek grupları üzerinden ilerleyerek, ağız ve diş sağlığınız için doğru beslenme şeklini, kendi tercihlerinizle oluşturmanız gerekir.

Diş etlerinin korunması, diş sağlığını korumakla aynı öneme sahiptir ve ikisini de korumak benzer alışkanlıklara özen göstermekle mümkündür. Diş eti iltihabı ve diş eti çekilmesi, yıkıcı ve geri dönülmez problemlere yol açabilir. Diş etinin erimesi ilerleyerek kemikte erimeye, bu da dişlerin zamanla sallanmasına yol açar ve sonunda diş kaybı yaşanır.

Diş eti enfeksiyonu, yetişkin nüfusunun 3’te 1’inde bulunan, en yaygın altıncı hastalıktır. Hassas, kızarmış, şişmiş diş etleri, zaman zaman diş eti kanamasıyla başlangıçta bazen yıllarca yavaş ilerleyen ve zamanla enfeksiyona yol açarak hızlanan diş eti hastalıklarına karşı gereken özenin gösterilmesi ve önlemlerin alınması çok önemlidir. Uzun vadede dişlerinizin zarar görmemesi için beslenme alışkanlıklarını düzenlerken, baştada belirttiğim gibi, düzenli fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız, mümkün olduğunca düzenli aralıklarla diş muayenesine gitmeniz, diş temizliği yaptırmanız kesinlikle koruyucu ve faydalı olacaktır.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al