Diş fırçası, ağız ve diş hijyeninin vazgeçilmez bir parçası ve her gün kullandığınız bir araçtır. Dişlerinizi günde iki kere fırçalamak diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi sorunlarının önüne geçmeye yardımcı olur.
Dişlerinizi temizleyen, yiyecek kalıntılarını uzaklaştıran ve bakterilerin toplandığı fırçanın temizliği önemlidir. Diş fırçasının hijyen olması, bakterileri engelleyen bir savunma adımıdır.
Diş fırçasında E. Coli ve stafilokoklar gibi çeşitli bakteriler yerleşerek, kolonileşebilir. İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, diş fırçamızda 100 milyonun üzerinde bakteri bulunuyor.
Diş fırçasını suyla çalkalayıp, yiyecek artıklarını uzaklaştırmak temizliğin ilk adımı olsa da, fırçanın sterilize edilmesi çevresindeki mikropları azaltır, daha temiz bir fırçalama deneyimi yaşamanızı sağlar.
Sıcak Suyla Hijyen
Fırçanızı iyi bir şekilde temizlemenin en kolay yollarından biri sıcak suda durulamaktır. Suyun buhar çıkacak düzeyde sıcak olması fırçalama sonrası bakteri miktarını azalttığı gibi, bakterilerin işini kolaylaştıran yağ ve yiyecek kalıntılarını daha kolay temizler.
Gargara
Antibakteriyel gargara, diş fırçası hijyeni için de iyi bir araçtır. Özellikle haftada bir kere suyla karıştırdığınız antibakteriyel gargarada diş fırçasını 20 dakika süreyle bekletmeniz, fırçanın kılları arasına yerleşen bakterilerin önemli kısmını yok eder.
Protez Temizleyicileri
Protez kullanıyorsanız, takma dişleri temizlemek için kullandığınız tablet ve benzeri ürünleri fırçanızın temizliğinde de kullanabilirsiniz. Haftada bir kere suda eriteceğiniz yarın tablette fırçanızı bekletebilirsiniz.
Diş Fırçasının Hijyeni Nasıl Koruyabilirsiniz?
Yukarıdaki yöntemlerden biriyle, haftada bir kere hijyenini sağladığınız fırçanızın, her fırçalamada temiz kalmasına yardımcı olacak birkaç adım bulunmaktadır.
Her fırçalama öncesi ellerini sabunla yıkamanız, ellerinizde bulunan mikropların fırçaya aktarılmasını engeller.
Diş fırçasını dik olarak kurumaya bırakmanız gerekir. Ayrıca diş fırçasını kimseyle paylaşmadığınız gibi, başka fırçalarla temas etmemesi de çok önemlidir.
Fırçanızı ortalama 3-4 ayda bir değiştirmenizi öneririz. Yıpranmış, eğilmiş kıllar fırçanın görevini doğru yapmasını engeller.
Özellikle gribal enfeksiyonlar sonrasında diş fırçanızı değiştirmeniz de önemlidir. Eski fırça, enfeksiyonun tekrarlamasına veya beraber yaşadığınız diğer kişilerin hasta olmasına neden olabilir.
Diş Tedavileri
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin