Çeşitli sebeplerle kaybedilmiş dişlerin yerine konan sabit ya da hareketli protezlerin bakımı da, tıpkı kişinin kendi dişlerinin bakımı gibi önemlidir. Protezlerin bakım ve temizliği, protezin ömrünü uzatırken, ağız içinde oluşabilecek çeşitli hastalıkları da önler.

Sabit protezler, günde 2 kere fırçalanmalı, diş ipiyle gereken alanların hijyeni sağlanmalıdır. Bunun dışında sabit protezin temizliği için özel fırça ve aparatlardan da yardım alınarak tam temizlik sağlanmalıdır. Temizlikte yapılan hatalar diş eti sorunlarına ve ağız kokusuna sebep olur.

Hareketli protezlerin bakımı, özel temizlik tabletleri ile yapılır. Protezin iç ve dışının iyice fırçalanması, özellikle kalıntıların yol açacağı koku ve diş aralarında oluşacak taşlaşmaları engeller. Ayrıca yeterli hijyen sağlanmayan protezler, ağız içi yumuşak dokulara zarar verir. Protezi yıkarken dikkat edilmesi gereken, elden kayıp düşürmeden ya da çok sıkıp kırmaya yol açmadan temizliği sağlamaktır. Protezinizi örneğin bir havlu üzerinde temizleyerek kırılma olasılığının önüne geçebilirsiniz.

Protez bakımında;

Protezler yeterli miktarda temizlenmezse biriken bakteriler, diş etlerinde kızarma, şişme ve iltihaplanmaya sebep olabilir. Hatta yetersiz hijyen ağız mantarına da yol açabilir.

Protez kesinlikle çamaşır suyu gibi kimyasal temizleyicilerden uzak tutulmalıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi özel tabletler gereken hijyeni sağlar. Protezi fırçalarken özel protez fırçalarından alabilirsiniz veya yumuşak kıllı fırçalar yeterli olacaktır.

Protezler ağızda olmadıkları süre boyunca mutlaka suyun içinde bekletilmelidir. Protezin belli sürelerle ağızdan çıkarılması (genelde gece çıkarmak tercih edilir) ağız içi dokuların dinlenmesi için yararlıdır.

Protez kullanan kişilerin 6 ayda bir diş hekimine muayene olması ağız sağlığının sürekliliği açısından faydalı olacaktır.