Günde 2 kere dişlerinizi fırçalamanın, ağız ve diş sağlığınızı korumak için yeterli olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Teknik olarak doğru bir bilgi olsa da yapılan bazı hatalar, dişleri korumak için ihtiyaç duyduğunuz bakteri ve plakları uzaklaştırmaya engel olur.

Bu yanlışları birlikte inceleyelim.

  • Yeterince uzun süre fırçalamamak

Dişleri fırçalarken ideal süre 2 dakikadır. Ancak günde 2 kere fırçalasanız dahi bu süre genelde ortalama 1 dakika civarında kalır, hatta çok daha kısa. Bu da önerilen sürenin yarısından bile kısa bir süreye denk gelir ve ağız hijyeni için ihtiyaç duyduğunuz sürenin çok altındadır. Klasik diş fırçası kullananlar telefonlarından zamanlayıcı açarak, şarjlı diş fırçası kullananlar ise dişleri 4 bölüme ayırıp her bölümü 30’ar saniyelik sürelerle fırçalayarak, doğru sürede fırçalama sağlayabilir.

  • Yanlış diş macunu

Belli bir marka veya ürün herkes için ideal diş macunu olmasa da, diş macununuzun florür içerip içermediğinden emin olmanız faydalıdır. 

  • Zamanlama

Diş fırçalamada en önemli konulardan biri zamanlamadır. Yeme içme sonrası, oluşan asit tabakası dişlerin üzerindeki koruyucu tükürük tabakasını yok eder. eğer yeme içme sonrası 30 dakika içinde dişlerini fırçalarsanız dişlerini korumak isterken, daha fazla aşınmasına neden olursunuz. 30 dakika sonrası fırçalama ideal olandır.

  • Diş fırçaladıktan sonra ağzını çalkalıyor musunuz?

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, ağız çalkalama alışkanlığı, yerleşik bir alışkanlık olsa da, diş macunun korucu özelliğinin yok olmasına neden olur. Diş minesini korumak için, fırçalama sonrası su veya gargara ile durulamayı bırakmaya çalışabilirsiniz.

  • Sert fırçalama

Çoğu kişi temizlik ihtiyacıyla, dişlerini sert fırçalar. Ancak dişlere olduğu kadar diş etlerine de zarar vererek çekilmeye yol açan sert fırçalama, yapılan önemli bir hatadır.

  • Yanlış Diş Fırçası

Elektrikli diş fırçaları hem süre hem de fazla bastırarak fırçalamaya engel olması açısından faydalıdır. Özellikle fırçalama alışkanlığıyla ilgili problem yaşayan kişiler elektrikli fırça kullanabilir. Manuel fırçalar da düzenli ve doğru fırçalama için farklı değildir. Kılları orta sertlikte veya yumuşak fırçalar tercih edilmeli, çok büyük fırça yüzeyleri yerine tüm dişlere kolay ulaşacak modeller tercih edilmelidir.

  • Diş İpini Yanlış Kullanmak

Çoğu kişi diş ipini sadece ihtiyaç duyduğu diş aralarını veya ön dişlerini temizlerken kullanır. ancak diş ipi sadece yiyecek artıklarını temizlemek için değil, diş aralarında oluşan bakteri plağını kaldırmaya yardımcı olur. Diş eti hastalıklarından ve çürüklerden korunmak için tüm diş aralarının temizlenmesi gerekir.

  • Arayüz fırçası kullanmamak

Aralık diş, ortodonti tedavisi gibi durumlarda arayüz fırçasının, diş ipi ile beraber kullanılması önemlidir.

  • Eski Diş Fırçası Kullanmak

Diş fırçası ve diş başlığının belli bir sürede, ortalama 3 ayda bir değiştirilmesi gerekir. Kılları aşınmış bir fırçayla yapılan uygulama tamamen verimsiz bir fırçalama deneyimine dönüşür.

  • Diş İpi Kullanmamak

Sadece diş fırçalama veya ek olarak gargara kullanmak ağız hijyeni için yeterli değildir. Bunlar diş ipinin yerini tutamaz. Komple bir diş bakımı için günlük olarak diş ipi kullanımı mutlaka gereklidir.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al