Dişlerinizin sararmasına engel olmak için öncelikle sararmaya nelerin sebep olduğunu incelemek gerekir. Dişlerde en çok leke oluşturan faktörler çay, kahve, şarap, sigara gibi maddelerin fazla tüketilmesidir. Bu maddelerle lekelenen yüzey, dişin en dış bölümü olan mine tabakasıdır. Mine tabakası en kolay beyazlatılan bölümdür.

Mine tabakasına göre daha zor beyazlatılan bölüm ise, dişinizin canlı bölgesi olan dentin tabakasıdır. Canlı bir doku olan dentin, tıpkı diğer dokular gibi yaşlanır. Sararma bu yaşlanmanın sonucudur. Ancak yine diğer dokulara, örneğin derimize iyi baktığımızda yaşlanma süreci yavaşlayacağı gibi, dişlerimize gereken bakımı yaptığımızda da ilerleme yavaşlayacaktır. Ve elbette ne kadar ilgisiz davranırsak da yaşlanma hızlanır.

Çoğu kişi yaş ilerledikçe dişlerin sararmasını kaçınılmaz bir sonuçmuş gibi algılar. Fakat bu sonucu hazırlayan tek sebep yaşın ilerlemesi değildir. Çoğu kişi dişlerine yeterli ilgiyi göstermediği için, dişleri zamanından ve kendilerinden çok önce yaşlanmaya başlıyor.

Dişlerin Erken Yaşlanmasının Nedenleri

Diş Gıcırdatma: Dişleri gıcırdatmak ve sıkmak, dişlerin yoğun miktarda baskı altında kalmasına ve dişlerin hızla küçülmesine, yaşlanmasına ve sararmasına yol açar.

Dişin Darbe Alması: Bazı insanların tek bir dişi diğerlerinden daha sarıdır. Bu sarılığın sebebi düşme, çarpma gibi bir sebeple alınan darbenin etkisidir.

Kötü beslenme: Yetersiz beslenme tüm yaşlanma sürecini olduğu gibi diş yaşlanmasını da hızlandırır.

Dişlerdeki Renkleşme Sürecini Yavaşlatma Yolları

Dişlerinizi gıcırdatıyor veya sıkıyorsanız bruksizm tedavisi görmenizde fayda var. Diş gıcırdatma geçici bir süreç olabileceği gibi yıllarca süren ve zamanla büyük zararlar veren bir sorundur.

Dişlerinizi darbelerden koruyun.

Düzenli beslenin.

Tüm sağlık sisteminizi korumak için sigarayı bırakın.

Çay, kahve, şarap gibi dişleri lekeleyen içecekleri fazla miktarda tüketmememiz de dişlerinizin rengini korumanıza fayda sağlar.

Video: Diş Sararması Neden Olur? Nasıl Önlenir?