Hamilelik dönemi ağız ve diş bakımı, tıpkı hamilelik öncesi olduğu gibi önemlidir. Çünkü gebelik sürecinde tedavi seçenekli sınırlıdır, özellikle acil bir durum olmadıkça müdahaleden kaçınmak daha doğru olur.
Sağlıklı bir ağızda, gebelik boyunca günde 2 kere fırçalama ve diş ipi kullanımı, yani normal ağız hijyeni yeterli olur. Önerim hamilelikten önce mutlaka diş muayenenizi ve gereken tedavileri tamamlamanız yönündedir. Çünkü var olan diş sorunları bu süreçte hızla ilerleyebilir, diş kaybına varan sonuçlara yol açabilir. Halk arasında “her doğumun ağızdan bir diş götüreceği” düşüncesi doğru değildir elbette. Bu kanıyı oluşturan, sağlıksız diş ve diş etleri olan anne adaylarının süreç boyunca yaşadığı sorunların hızlanması ve bazı durumlarda ciddi sonuçların yaşanmasıdır.
Gebelik döneminde hormon seviyelerindeki hızlı değişimler, diş etlerini de etkiler. Süregelen diş eti sorunu olan ve yeterli hijyene dikkat etmeyen anne adaylarında diş eti iltihabı oluşabilir, hatta diş etlerinde hamilelik tümörü oluşabilir. İlerlemiş vakalarda ise gebeliklerin, erken doğum veya düşük doğumla sonuçlanması riski vardır. Bu sebeple, ağız hijyeni alışkanlığı hamilelik öncesi kazanılmalı, tüm ağız içi sorunları da önceki dönemde tedavi edilmiş olmalıdır.
Hamilelikte, özellikle ilk aylarda sıklıkla görülen kusma da dişleri olumsuz etkiler. Oluşan asidik ortam, dişlerde aşınma, hassasiyet ve çürük oluşumuna zemin hazırlar. Kusma sonrası hemen dişleri fırçalamak, aşınmayı arttırdığı için, ağzı suyla çalkalamak yeterli olur. Dişler yarım saat geçtikten sonra fırçalanabilir.
Hamilelik döneminde hangi diş tedavilerini yaptırabilirsiniz?
Diş hekimleri ve doğum uzmanları, özellikle acil durumlar harici diş tedavilerinin doğum sonrasına ertelenmesi yönündedir. Örneğin diş beyazlatma veya laminate vener, porselen kaplama gibi estetiğe yönelik uygulama düşünceleriniz varsa doğum sonrasını beklemeniz gerekir. Tedaviler için en iyi dönem hamileliğin 3-6 ay arası dönemidir. İlk ve son 3 aylık dönmelerde ise gelişen çürük, kanal tedavisi gibi sadece acil diş sorunlarına müdahale edilebilir. Tedavi öncesi röntgen çekilmesi gerekliyse eksta koruyucu önlükle çekim yapılır, fakat çok gerekmedikçe röntgen çekilmemesi daha doğru olur. Aynı durum anestezi ve diğer ilaçlar için de geçerlidir. Özellikle 3-6 aylık dönemde yapılan tedavilerde lokal anestezi uygulanabilir.
Gebelik Dönemi Diş Sağlığı
9 aylık süreç boyunca 3 ayda bir diş kontrollerinizi yaptırmanız, olası sorunları tespit etme ve önlem alma açısından önem taşır. Planlı hamileliklerde, gebelik öncesi 20 yaş dişlerinin sorunları giderilmeli, çürükler ve diş eti sorunlarının tedavisi yapılmış ve diş temizliğiyle birlikte ağız bakımı tamamlanmış olmalıdır. Bazı anne adayları, hormonlara bağlı gelişen diş eti sorunları nedeniyle kanayan diş etleri veya mide bulantısı yüzünden diş fırçalamaktan kaçınır. Yetersiz ağız bakımı ise yukarıda değindiğimiz pek çok soruna yol açabileceği için, mutlaka düzenli fırçalama yapılmalıdır.
Dengeli beslenme, hamilelik döneminde özellikle önemlidir. Öğün aralarında yenen yiyecekler, asitli içecekler ve tatlıların dişlere olumsuz etkilerini göz önüne alarak, tüketim alışkanlıklarının değişmesi gerekebilir.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin