Hamilelik dönemi ağız sağlığı açısından oldukça önemli ve gereken önlemler alınmazsa çeşitli riskler barındıran bir dönemdir. Hamilelik öncesinde ve hamilelik esnasında mutlaka diş hekimi kontrolünden geçmek hem annenin ağız sağlığını hem de bebeğin sağlığını korumaya yardımcı olur.
Bu dönemde hormon seviyelerindeki hızlı değişiklikler tüm vücutta olduğu gibi ağız içinde de etkisini gösterir. Hormon seviyelerindeki yükselişle birlikte, tam olarak temizlenmeyen birikmiş plaklar, diş eti iltihaplarının oluşumunu hızlandırır. Hamilelik öncesinde ortaya çıkan ve tedavi edilmemiş ve ilerlemiş iltihaplar ise erken doğuma veya düşüğe sebep olabilecek riskler içerir. Hamileliğin özellikle ilk zamanlarında görülen mide bulantıları ve kusmalar ağız içindeki asit salgısını artırarak dişlerde aşınma ve hassasiyete neden olur. Kusma sonrası hemen dişleri fırçalamak bu aşınmayı arttırabileceği için, ağzı su veya süt ile çalkalayıp en az yarım saat sonra fırçalamak gerekir. Hamilelikte oluşan ağız içi asitleri çürüklere de sebep olabileceği için, hamilelik öncesinde var olan çürüklerin tedavi edilmesi çok önemlidir. Fazla şekerli gıda tüketimi, diş eti kanamaları nedeniyle fırçalamaktan kaçınma gibi sebepler de çürük oluşumuna zemin hazırlayacağı için anne adayları ağız bakımını ihmal etmemelidir.
Hamilelikte Ağız ve Diş Bakımı
Mutlaka günde 2 kere florürlü macunla dişlerinizi fırçalayın. Günde bir kere diş ipiyle hijyen sağlayın. Çocuğunuzun gelecekteki ve sizin ağız sağlığınız için yeterli miktarda kalsiyum alın. Özellikle süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum kaynağıdır. Şekerli ve asitli yiyecek ve içecek tüketimini minimum düzeyde tutmaya çalışın. Hamilelik süresince, diş hekimi kontrollerinizle gereken bakım ve kontroller yapılarak, sorunlar büyümeden engellenebilir.
Hamilelik Sürecinde Diş Tedavileri
Hamilelikte ilk ve son üç aylık dönemler acil tedaviler dışında müdahalelerden kaçınılması gereken dönemlerdir. İlk 3 aylık dönemde bebek çok hassas olduğu için, düşük riski ortaya çıkabilir. Son 3 aylık dönemde ise doğum yaklaşmıştır ve bazı müdahaleler erken doğuma neden olabilir. Bu dönemlerde acil durumlar hariç diğer tedavilerden kaçınmak gerekir. Hamilelik sürecinde, tedavilerin en rahat yapıldığı 3-6 ay arası dönemdir. gerekiyorsa, kanal tedavisi, çekim, dolgu, diş taşı temizliği gibi tedaviler uygulanabilir.
Hamilelikte Diş Kaybı
Halk arasında hamilelikte diş kaybedileceğine dair bir inanış vardır. Ancak bu bilimsel dayanağı olmayan, yanlış bir inanıştır. Ağız bakımı tam olduğu ve hekim kontrollerinin ihmal edilmediği gebeliklerde diş kaybı yaşanmaz.
Hamileliğin 5.-6. Haftalarında başlayan bebeğin diş gelişimini korumak için anne adayları ağız sağlına ve beslenmelerine son derece dikkat etmelidir. Hamilelik boyunca A,C ve D Vitaminleriyle, kalsiyum ve fosfor yönünden zengin gıdalar tüketmek, gereksiz ilaç kullanımlarından kaçınmak gerekir. Gebelik döneminde kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotikler, bebeğin dişlerinde renkleşme etkisi gösterebilir.
Doğru beslenme ve gerekli ağız ve diş bakımını yapan anne adayları, bebeğinin de hayatı boyunca sağlıklı dişlere sahip olmasına yardımcı olur.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin