Gülüş tasarımı kesinlikle kişiye özel uygulanması gereken estetik diş hekimliğinin uzmanlık alanıdır. Daha güzel bir gülümseme için günümüzde kadınlar kadar erkeklerin de sıklıkla tercih ettiği gülüş tasarımında etkili olan pek çok faktör vardır. Kişinin cinsiyetinin yanı sıra, yaşı, yüz şekli, sosyo-ekonomik durumu, hatta mesleği göz önüne alınarak planlanan tasarımda kalıcı ve doğal bir gülümseme hedeflenir.
Kişisel Özellikler Gülüş Tasarımı’nı Nasıl Etkiler?
- Cinsiyet: Ön iki dişin yanında bulunan yan kesici dişler kişinin cinsiyetine göre şekillenir. Bu dişler kadınlarda daha yuvarlak hatlı ve içerdeyken, erkeklerde daha köşeli ve belirgindir.
- Yaş: Dişlerin boyu, şekli ve beyazlığı yaşla doğrudan bağlantılıdır. Özellikle ön iki dişin yapısı yaşı belli eden bir yapıdadır.
- Ten Rengi: Doğal diş ve diş eti rengi kişiye özeldir ve ten rengiyle uyumludur. Doğal bir tasarımda uygun diş renginin seçilmesi özellikle önemlidir.
- Meslek: Satış temsilcileri, halkla ilişkiler gibi pozisyonlarda çalışanlar sürekli diyalog halinde oldukları için gülümsemelerinin daha ön plana çıkan bir yapıda olmasını tercih edebilir.
- Yüz Şekli: Dişlerin yüz hatlarıyla uyumlu olması çok önemlidir. Köşeli yüz hatlarına sahip birine yuvarlak formlu dişler yapmak uygun olmaz. Dudak kalınlığı, iki dudak arası mesafe gibi özellikler gülüş tasarımını belirlerken etkilidir.
Bu gibi faktörler gülüş tasarımını oluştururken etkili olduğu gibi, kişinin özellikle nasıl görünmek istediği de önemlidir. Hastaların birçoğu doğal bir gülümsemeye sahip olmak isterken, bazı hastalar yüzünde, özellikle dişlerinin dikkat çekmesini isteyebilir. Elbette kişiyle bütünleşen, onu mutlu edecek ve güvenle gülümsemesini sağlayacak dişler tasarlamak, uygulamadan maksimum fayda sağlanması anlamına gelecektir.
Gülüş Tasarımı Yöntemleri
- Mock-up Çalışma: Tasarım aşamasında, sonucun nasıl olacağını hastanın görmesini sağlayan yöntemdir. Alınan ölçülerle hazırlanan alçı üzerinde oluşturulan mumdan dişler hastanın ağzına takılarak planlanan tasarımın nasıl olacağı görülür. Bu dişler üzerinde gereken değişikler yapılabilir, dişler hastanın ağzında 1-2 gün kalabilir.
- Fotoğrafla Dijital Tasarım: Klinikte hastanın fotoğrafı çekilir ve dişler fotoğraf üzerinden şekillenir. Yapılan modellemede dişlerde istenen tüm değişikler yapılarak tasarıma hazır hale gelmesi sağlanır.
Dişlerin Yerleşimi
Dişlerin yerleşiminde, yüzün ortasından alın, burun ucu ve çene hizasından dikey bir çizgi hizasında dişlerin simetriye uygun olması sağlanır. Yatay düzlemde ise, keser dişlerin göz bebekleriyle paralelliği önemlidir.
Dişlerin sıralanışında, önden arkaya doğru belli oranda azalmayla sıralanmaya dikkat edilmesi gerekir. Doğada her yerde karşımıza çıkan “altın oran” gülüş tasarımında da geçerlidir.
Dişlerin rengi ise tasarımda büyük önem taşır. Kişinin özelliklerine bağlı renk seçilir ve dişin doğal özelliklerine bağlı renk değişimleri ve daha şeffaf yapıyla doğal bir görünüm sağlanır.
Gülümserken fazla görünen, asimetrik ya da renk farkları, koyulaşmalar olan diş etleri de tasarımı etkiler. Bu gibi sorunlarda diş etlerine yönelik bir tedavi gerekebilir.
Tüm bu uygulamaların ve titizlikle yapılan çalışmanın tek amacı kişinin görüntüsü kadar psikolojisini de etkileyen gülümsemesini başarılı bir şekilde yenilemektir.
Diş Hekimi – Plusdent
En kısa zamanda ziyaretinize geleceğim.