Diş ve çene fonksiyonlarını iyileştirmeye yönelik, çapraşıklık ve uyumsuzluğu düzeltmeyi hedefleyen ortodonti tedavisi, en yaygın diş tedavilerinden biridir. Geçmişte özellikle çocukluk ve ergenlik çağında sıklıkla uygulanmakla birlikte, günümüzde her yaştan diş ve çene problemi yaşayan hastaya uygulanmaktadır. Biraz sabır ve disiplin gerektiren ortodonti tedavisi neticesinde alacağınız sonuç memnun edici olacaktır. Ancak tedavi süresince bazı kurallara dikkat etmeniz hem diş sağlığınızı korumanız hem tedavinin verimli olması açısından oldukça önem taşır.

Ortodontik tedavide yiyecek ve içecek tüketiminde dikkat edilmesi gerek kurallar:

  • Hazır asitli içecekler, gazlı, şekerli meyve suları ve kola gibi içeçekler dişlerde renkleşme ve çürümelere sebep olacağı için uzak durmanız gerekir.
  • Şekerleme ve sakız gibi dişlere yapışan gıdalar dişlere ve braketlere zarar verir. Hatta diş tellerinin yerinden çıkmasına da yol açabilir.
  • Sandviç, tost, pizza, pide gibi yiyeceklerin sert olayan kısımları dişlerle kopararak değil, lokmalar halinde yenmelidir. Sert kısımları ise yenmemelidir.
  • Meyveler de ısırarak değil doğaranarak yenmelidir.
  • Zeytin, erik, kiraz gibi çekirdekli yiyeceklerin, çekirdeği çıkarılıp tüketilmelidir.
  • Kabuklu/kabuksuz kuruyemişler, cips, patlamış mısır kesinlikle tüketilmemesi gereken yiyeceklerdir.
  • Kemikli tavuk ve etler de, çatal ve bıçakla ayrılarak yenmeli, ısırılarak tüketilmemelidir.

Ortodonti tedavisinde ağız ve diş sağlığı açısından uyulması gerekenler:

  • Tedavi süresince diş bakımı ekstra önemlidir. Çünkü tüketilen gıdaların braketlerin arasına girebileceği için dişlerin çürümesine, diş etlerinde çekilmeye ve hatta diş telinde kopmalara yol açabilir. Günde en az 2 kere dişlerin ortodontik diş fırçasıyla fırçalanması, fırçanın ulaşamadığı yerlerin arayüz fırçasıyla temizlenmesi ve gereken durumlarda diş teli kullanılması çok önemlidir.
  • Tel ve braket takıldıktan sonra ve tedavi süresince yapılacak kontrol ve değişiklikler sonrası ağrı hissetmeniz normaldir, bu en fazla 1 hafta sürecek geçici bir ağrıdır.
  • Tedavi sırasında yanak, dudak ve dilde tahriş olabilir, bu da geçici bir durumdur. Ancak rahatsızlık yaratması durumunda doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
  • Tedavinin sağlıklı ilerlemesi açısından 4-5 haftada bir yapılacak kontrollere gitmeniz önemlidir.

Tedaviye başladıktan sonra edineceğiniz ufak alışkanlıklar, yiyecek ve içecekleri tüketirken dikkatli olmanız ve diş temizliğine göstereceğiniz özen tedavinizin diş sağlığını koruyarak tamamlanmasına yardımcı olacaktır. Düzenli kontroller ve doktorunuzun önerilerine harfiyen uymanız sayesinde ise tedaviniz planlanan sürede tamamlanacaktır.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al