Ramazan’da oruç tutarken özellikle işe giden ve sosyal açıdan faal olan insanlar, ağız kokusundan çekinirler. Uzun saatler boyunca aç ve susuz kalmanın ağız kokusuna yol açtığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu durumda Ramazan ayında diş ve ağız bakımına özen göstermek ve beslenme biçimine dikkat etmek özellikle önem taşır.
Ramazan’da ağız kokusunu önlemenin yolları
Elbette en önemli kural ağız ve diş temizliğini doğru şekilde sağlamaktır. İftar ve sahurdan sonra dişleri mutlaka gereken süre olan 2 dakika boyunca fırçalayıp, diş aralarını da diş ipiyle temizlemek gerekir. Ayrıca yanak içi ve dil üzerinde de oluşabilecek kalıntılar temizlenmelidir. Gargara da kullanabilirsiniz.
Protez kullanıyorsanız, aynı şekilde protezlerin de düzgün temizlenmesi, eskiyen protez ve köprülerin de değiştirilmesi gerekir. Eski protezler ve köprülerin boşlukları yiyecek artıklarının saklanmasına olanak tanırken, temizlenmesini zorlaştırır.
Diğer en faydalı konu ise bol su tüketimidir. Su içmek, ağız içi kuruluğu önlerken, tükürük salgısının artmasına ve ağız kokusuna neden olan bakterilerin oluşumunun azalmasını sağlar. İftar ve sahur arası yeterli suyu tüketmenizi öneririm.
Yemeklerde çok miktarda tüketilen soğan, sarımsak, baharat, pastırma gibi yiyecekler ertesi gün ağız kokusuna neden olur.
Sigara tüketiminin de etkisi bulunur. Ağız kuruluğuna dolayısıyla ağızda kokuya neden olan sigara ayrıca diş eti hastalıklarının da sebepleri arasındadır.
Şekerli yiyecekler de bakterileri besleyen bir kaynaktır. Bol şekerli tatlılar yerine lifli meyveler hem sindirim hem de ağız kokusuna karşı çok daha doğru bir tercih olacaktır.
Burnunuz tıkanıyorsa, geceleri ağızdan nefes alırsınız ve bu da yine ağız kuruluğu nedenleri arasındadır.
Tarçın ağız kokusuna karşı iyi bir savaşçıdır. Yiyeceklerle birlikte tüketebilirsiniz. Yine limon suyu, maydanoz ve nane de ağız kokusuna karşı fayda sağlar. Yemekle beraber veya nane limonlu ağız çalkama suyu olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca yemeklerden sonra nane ve maydanoz çiğneyebilirsiniz. İçtiğiniz suya nane yaprakları atarak nefesinizi ferahlatabilirsiniz.
Yemekten sonra şekersiz sakız çiğnemek, diş aralarının temizlenmesine ve tükürük salgısının çoğalmasına katkı sağlar.
Diş ve diş eti sorunları da ağız kokusu sebebidir. Bu durumun önüne geçmek ve 6 ayda bir profesyonel diş temizliği yaptırarak, nefesinizdeki kötü koku oluşumunun kalıcı olarak önüne geçmek için diş hekiminize başvurabilirsiniz.
Diş Tedavileri
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin