Sigara içmek, genel sağlığı olumsuz etkilediği gibi ağız ve diş sağlığı açısından da zararlıdır. Zaman içinde dişlerde renk değişimi ve lekelenmelere yol açtığı gibi, diş eti hastalıkları, diş kaybı ve hatta ağız kanserine neden olabilen etkilere sahiptir. Şimdi bu etkileri daha yakından inceleyelim. 

En sık rastlanan ve ilk bakışta görünen problem dişlerin sararmasıdır. Uzun yıllar sigara kullanımı sonucunda bu sarı renk, kahverengiye döner. Ayrıca oluşan bakteri plağı nedeniye ağız kokusu oluşabilir. Bu tip kozmetik sorunlar, insanların sosyal yaşamını ve kendine olan güvenini negatif yönde etkiler. Bu tür güven problemi yaşayan kişiler konuşurken, gülerken dişlerini saklamaya, daha az gülmeye çalışırlar.  

Sigara kaynaklı ağız kokusu ve diş lekelerine diş hekiminizle çözüm bulabilirsiniz. Ancak sigara içmek, özellikle diş etlerinizde daha önemli sorunların başlangıcı olabilir. Sigara içenlerde diş eti hastalıkları riski artmaktadır. Diş etlerinin altında kemiğin aşınmasıyla dişlerin gevşemesine ve ileri safhalarında diş kaybına sebep olan diş eti hastalığı riski, sigara içenlerde içmeyenlere oranla 2 kat fazladır.  

Sigaranın, diş tedavilerinin iyileşme sürecine ve özellikle diş implantı gibi tedavilere olumsuz etkisi vardır. Ağız kanseri vakalarının ise yüzde 90’a varan oranda sigara kullanıyor olması, bu alışkanlığın zararlarını ortaya koyan en ciddi veri olabilir.  

Diş eti hastalıklarının en belirgin özelliği diş eti kanaması olarak bilinir. Ancak sigara içenlerin kan akışı yavaşladığı için, kanama olmasa da diş etlerinde ilerleyen bir hastalık olabilir. Düzenli diş muayeneleri ile çürüklere karşı kısa sürede önlem alarak diş sağlığınızı koruyucu önlemler alabilirsiniz. 

Sigaranın olumsuz etkilerinden kurtulmanın en doğal yolu elbette sigarayı bırakmaktır. Araştırmalara göre sigarayı bıraktıktan sonra, ortalama 11 senede diş eti hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye ulaşıyor. Tüketilen sigaranın miktarı da önemlidir, yarım paket sigara ile 1 paket ve üstü sigaranın olumsuz etkisi farklıdır. Sigarayı tamamen bırakmakta zorlanıyorsanız azaltabilir, bırakmak için yardımcı yöntemler konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. 

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al