Özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilen sodalı (gazlı) ve şekerli  içeceklerin bilinen en büyük zararı kilo alma tehlikesidir. Ancak bu içecekler diyabet ve obezite tehdidi olduğu kadar, dişlere de büyük zararlar vermektedir. Bu zararların en önemlilerinden biri ise diş çürükleridir.

Şekerli veya şekersiz tüm gazlı içecekler, ağız içinde asit oluşumunuzu  arttırarak bakterilerle etkileşime geçer. Bu etkileşim ortalama 20-30 dakika süresince dişlerin saldırı altına olması anlamına gelir ve ne sıklıkta gazlı içecek tüketirseniz, o kadar uzun süre dişleriniz etki altında kalır.

Gazlı içeceklerden direkt etkilenen mine tabakası, dişin en dış yüzeyini oluşturan koruyucu tabakadır. Asit erozyonu da dediğimiz, bu etkileşim, mine tabakasının gücünü ve koruyuculuğu kaybetmesine sebep olur.

İçeceklerin uzun vadeli etkisi ise, dentin tabakasında oluşan hasardır. Hatta kompozit dolguların da aşınmasına ve zarar görmesine yol açan bu hasar, yeni çürüklerin oluşmasını hızlandırır.

Son derece masum görünen kabarcıklı ve tatlı bu içecekler, sağlığımıza hiçbir açıdan faydalı değildir. Elbette olumsuz etkilerinden korunmanın en önemli şartı, hiç tüketmemek veya mümkün olduğunca az tüketmekten geçer.

Bazılarımız için vazgeçilmez bir alışkanlığa dönüşen bu içeceklerin tüketimini günde 1 seferle sınırlandırabilmek iyi olacaktır. İçeceği yavaş yavaş içmek erozyon süresini uzatacağı için, süreyi kısa tutmak asitlerin etkisinin de kısa süreli olmasını sağlar. Dişlerin asitli içeceklerle temasını engellemek için pipet kullanmak faydalıdır. Gazlı içeçeklerin olumsuz etkilerinin hafiflemesinin bir diğer yolu da yiyeceklerle birlikte tüketmektir. Çünkü yiyecekler ağız içindeki Ph değerinin dengelenmesini sağlayıp, asidik ortamın da yoğunluğunu azaltır. İçtikten sonra ağzınızı suyla çalkalamanızı öneririm. Özellikle kaçınmanız gereken ise, asitli/şekerli içeceklerin hemen ardından dişlerinizi fırçalamanızdır. Asit saldırısı altında olan dişler, fırçalamanın oluşturacağı sürtünmeyle daha fazla zarar görecektir. Dişlerinizi en az yarım saat bekledikten sonra fırçalamanız gerekir.

Dişlerin her türlü hasardan korunmasının en önemli şartı düzenli ağız bakımı ve düzenli diş kontrollerinin yaptırılmasından geçer. 6 ayda bir yapılacak kontrollerde diş temizliğinizi yaptırmanız, günde 2 kere fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığının yanı sıra, aralarda ağzınızı suyla çalkalamanız, ağız sağlığınızı korumanıza büyük ölçüde yardımcı olur. Yiyecek içecek seçimlerinizi yaparken de diş sağlığınıza etkilerini düşünerek tercihlerde bulunmanız, ilerleyen süreçlerde olumsuz sonuçlardan korunmanıza katkı sağlar.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al