Her geçen gün stresin insan sağlığına yönelik yeni olumsuz etkileri ortaya konuyor. Yapılan araştırmaların koyduğu veriler, stresin hastalıkları tetikleyen ve tedavilerin başarısını kısıtlayan taraflarının üzerinde duruyor. Stresin diş sağlığına etkilerini kapsayan, uzun yıllar boyunca süren araştırmalara göre, stresin periodontal hastalıklar (diş eti hastalıkları) ile ilişkisiyle ilgili kuvvetli veriler elde edildi. Bildiğiniz gibi periodontal hastalıklar, diş eti ve bağlı bulunduğu kemiklerin zamanla aşındığı ve dişlerin gevşeyerek, son aşamada diş kaybına varan ciddi bir ağız sağlığı sorunudur. 

Stresin sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yol açması, ilk olarak dişleri etkiler. Yine yüksek stres sigara tüketimini tetikler. Oyalanmak için şekerli ve zararlı yiyeceklerin tüketimi artabilir. Yine stres yaşayan veya depresyondaki kişiler rutin ağız bakımlarının yapmayı unutabilir ya da gelişi güzel bir fırçalama ile geçiştirebilir. 

Diş sıkma ve gıcırdatma, stres kaynaklı diş sağlığı sorunlarının en önemlisidir. Uzun süre devam eden diş sıkma (bruksizm) problemi dişlerde kalıcı hasara yol açtığı gibi, gün içinde çene ağrısına da yol açar. Ayrıca uyku kalitesinin düşmesi, var olan stresi arttırır ve artan stres yeni sorunları tetikler. 

Stres konusuyla ilgili kalıcı çözümlere kavuşmanız elbette psikolog ve psikiyatristlerin uzmanlık alanı. Ancak yaşadığınız strese rağmen diş bakımınızı ihmal etmemeniz, dişlerize zarar veren besinleri sınırlamanız faydalıdır. 

Diş sıkma ve diş gıcırdatma , diş hekiminizle kolayca çözebileceğiniz bir sorundur. Botoks, gece plağı gibi koruyucu tedavilerle hızlı bir çözüme kavuşabilirsiniz. Uyku kalitenizi arttıracak bu önlemler, stres düzeyinin de azalmasına katkı sağlayacaktır. 

 

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al