Antibiyotikler, kulak burun boğaz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, bronşit ve zatürre gibi bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla doktorlar tarafından yazılan ilaçlardır.
Tedavilerde etkili olmalarına rağmen antibiyotiklerin bazı yan etkileri de vardır. Tetraksilin grubu antibiyotikler, diş renkleşmesiyle ilişkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Antibiyotik Kullanımına Bağlı Tetraksilin Renkleşmesi Nedir?
Tetraksilin, 1950’li yıllardan beri doktorların reçete ettiği bir antibiyotiktir. Özellikle bakteriyel enfeksiyonlar ve sivilce tedavisinde kullanılan ilaç, her yaştan hastaya reçete ediliyordu. Ancak yıllar içinde, ilaca maruz kalan çocukların dişlerinde kalıcı renk değişimleri oluştuğu anlaşıldı. Özellikle 8 yaş altı, hamilelik ve emzirme döneminde ilaçtan etkilenen çocukların dişlerinde kalıcı lekelerin oluştuğu tespit edildi. İlacın etkisi, diş minesinde gri, kahverengi ve sarı lekeler olarak kendini gösterirken, sadece tetraksilin değil doksisiklin ve minosiklin gibi farklı ilaçların da benzer etkileri ortaya çıkmıştır.
Tetraksilin Dişleri Nasıl Etkiler?
Tetraksilinin dişleri etkilemesi, diş gelişimini sağlayan kalsiyuma bağlanmasıyla oluşur. Dişteki renkleşme çay, kahve etkisi gibi yüzeysel değil, yüzeyin altındadır.
Tetrasiklin kullanan çocukların, yeni çıkan dişleri parlak sarı tondadır, güneş ışığından etkilenen dişlerin rengi zamanla kahverengi veya grimsi bir tona dönüşür. Gün ışığı ön dişlere daha fazla ulaştığı için, renkleşme ön dişlere daha yoğundur.
Elbette renkleşme, tetraksilin kullanan her kişide aynı ölçüde olmaz. Kullanılan tetrasiklin grubu, kullanım süresi, dozajı, dişin gelişim aşaması gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak renklenme miktarı değişiklik gösterir. Tetraksilin, diş rengi dışında, diş minesinin zayıflamasına ve çürümelere de neden olabilir.
Tetraksiline Maruz Kalan Dişleri Beyazlatma
Günümüzde hamileler ve çocuklarda kullanılmasa da, önceki dönemlerde tetraksilin yüzünden dişlerinde renk değişimi olan pek çok yetişkin bulunuyor.
Bu ilaç grubuna bağlı kalıcı renk değişimi, yüzeysel olmadığı için diş beyazlatma yöntemleriyle çözüm sağlanamayabilir. Normal dişlerde kısa sürede sonuçlanan diş beyazlatma işlemi, süreye yayılarak ve aralıklı seanslarla tekrar edilerek denenebilir, özellikle yoğun tetraksiline maruz kalmayan hastalarda bir ölçüde beyazlatma sağlanabilir.
Profesyonel diş beyazlatmaya uygunluğunuzla ilgili diş hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Doktorunuza danışabileceğiniz diğer bir yöntem, dişlerinize kalıcı ve estetik çözüm sağlayacak olan laminate veneer (yaprak porselen) ve dişlerin durumuna göre yapılabilecek zirkonyum, full seramik kaplama gibi uygulamalardır. Kalıcı renkleşmelerde sıklıkla laminate veneer ile restorasyon tercih edilmektedir. Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Diş Tedavileri
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin