Ağız ve diş sağlığı çoğu zaman genel sağlıktan ayrı değerlendirilir. Düşündüğünüz zaman belki siz de, diş ve diş eti sorunlarını kendi sınırları içinde değerlendiriyor olabilirsiniz. Ancak yine düşününce farkına varıyoruz ki, ağzımız vücudumuza açılan bir kapı gibidir. Sadece yiyecek ve içeceklerin değil bakteri ve virüslerin de geçiş noktasıdır. Aynı zamanda sindirimin de başlangıç bölgesidir.
İyi bir ağız bakımıyla hedeflemeniz gereken temiz dişler, ferah bir nefes olduğu kadar, sağlıklı dişler de olmalıdır. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için, diş sağlığınıza da gereken özeni göstermeniz gerekir. Yapılan araştırmalar, kalp, böbrek, eklem rahatsızlıkları, sindirim sistemi sorunları gibi pek çok hastalığı ağız sağlığıyla ilişkilendirirken, sıradan bir çürüğün ilerlemesinin genel sağlığı da tehdit edebileceğinin sıklıkla üzerinde duruyor.
Mesela dişlerinizi fırçalarken diş etleriniz kanıyor, gün içinde kaşınma ve şişliklerden şikayetçi olabilirsiniz. Bu diş eti problemi zaman içinde diş etlerinde iltihaba ve diş kayıplarına yol açabilecek daha büyük sorunlara yol açabilir. Diş çürümesinin nedeni genelde tatlı yiyecek ve içecekler olarak değerlendirilir. Evet tatlı ve asitli gıdalar dişlerin dostu değildir. Fakat diş çürümesi ağız içine yerleşen bakteriler ve bu bakterilerin uzaklaştırılmaması sonucunda oluşmaktadır. İlerlemiş çürükler ve oluşan enfeksiyon daha uzun ve zorlu tedaviler gerektirirken, enfeksiyonun kan yoluyla vücuda yayılması başka organları da etkisi altına alabilir. Son yıllarda pek çok araştırma özellikle diş ve kalp sağlığı ilişkisini vurguluyor.
Ağız ve diş sağlığına önem verme, küçük yaşlardan itibaren öğrenilmesi gereken bir alışkanlıktır. O yüzden çocukların bu alışkanlığı edinmesi hayat boyu sağlıklı dişlere sahip olmalarının anahtarı gibidir. Elbette çocuklarına iyi bir örnek olmak için ebeveynlerin de bu alışkanlığı edinmesi şarttır. Özellikle ülkemizde ne yazık ki yeterince önem verilmeyen ağız bakımı, günün 24 saati içinde dakikalarla ölçülebilen kısalıkta bir süreye sığan ve çok kolay bir işlemdir. Önemli olan diş fırçalarken ve diş ipiyle ağız hijyenin tamamlandığı o süreyi verimli kullanarak, tüm dişlerin fırçalandığından ve temizlendiğinden emin olmanızdır. Bunun dışında 6 ayda bir kere olmak üzere diş muayenesi ve temizliği yaptırmanız, diş sağlığınızı korumanızı sağlar. Diş hassasiyeti, çürük diş, diş eti sorunları gibi bir rahatsızlık yaşadığınız zaman ihmal etmeyip, doktora gitmeniz de önemlidir. Unutmayın ki, dişler kendi kendine iyileşemez.
Hala ağız hijyenini alışkanlık haline getirmediyseniz, hemen bugün harekete geçmenizde fayda var. Ferah bir nefesle birlikte, ağzınızda hissettiğiniz rahatlamanın, tüm vücudunuzu ve hatta psikolojinizi olumlu etkileyeceği bilinciyle, diş bakımına gereken özeni göstermeye başlayabilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin