Pek çok kişi ağrıyı geçirmek için kendi yöntemlerini bulmaya çalışır.

Diş ağrısı hemen herkes için dayanılmaz olabilen, şiddetli bir ağrıdır. Bakımsız ve düzenli diş hekimi kontrolleri ihmal edilen dişler, beklenmedik bir anda ortaya çıkan ağrıyla kendilerini belli edebilirler. Ağrı gecenin bir yarısı, hatta uykudayken bile başlayabilir. Böyle acil durumlarda, hemen doktoruna ulaşamayan hastalar, çözümü kendileri bulmaya çalışır. Elbette acil durumlarda, bulunacak tüm çözümler geçicidir. Ancak bu geçici çözümlerin bazıları ağız ve diş sağlığınıza ciddi tehditler oluşturabilecek niteliktedir.

Ağrıyı geçirmek için yapılan yanlışları inceleyelim:

  • Alkol veya kolonyalı pamuğu dişe bastırmak; sıklıkla yapılan yanlışlar arasındadır. Ağrıyı kısa süreli dindiren bu yöntem, ağızdaki yumuşak dokuda (dil, yanak, diş eti vb) “alkol yanığı” denilen hasara sebep olabilir.
  • Ağrı başladığı zaman hemen her hasta ağrı kesicilere başvurur. Ancak unutulmaması gereken doktor tavsiyesi olmadan bilinçsiz ağrı kesici kullanımı özellikle sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir.

Ağrı kesici veya aspirini, ağrıyan dişin üzerine koymanın iyi geldiği yönündeki inanış ise, ağız içi yumuşak ve sert dokulara son derece zararlı, kesinlikle uzak durulması gereken bir uygulamadır. Diş ağrılarında, hasta daha önce doktor kontolünde kullandığı ağrı kesicilerden, doktorun önerdiği ölçü ve aralıkla alarak, hekime gidene kadar geçecek sürede ağrısını geçici olarak dindirebilir.

  • Bazı hastalar, antibiyotik kullanarak ağrıyı tedavi edebileceklerini düşünürler. Her ağrı sebebi antibiyotik kullanımını gerektirmeyeceği gibi, antibiyotik tedavinin bir parçasıdır. Üstelik tıpkı ağrı kesiciler gibi, antibiyotikleri de doktor tavsiyesi olmadan kullanmak sağlığınıza ciddi bir tehdit oluşturur.
  • Malesef bazı hastalar geçici çözümlerle yetinip, ağrının hafiflemesini göz önüne alarak, zaman içinde tamamen geçeceğine inanırlar. Bir kaç hafta içinde tamamen geçtiğini düşündüğünüz ağrı, daha da şiddetlenerek geri dönebilir. Çünkü ağrı varsa mutlaka bir sebebi vardır ve bu sebep tedavi edilmediği sürece iyileşmez.

Ağrıyan, sızlayan, hatta hassaslaşmış dişleriniz varsa vakit kaybetmeden doktorunuzu ziyaret etmenizi öneririm. Öncesinde de doktorunuzla iletişime geçerek ağrının şiddeti ve sıklığı hakkında detaylı bilgi verip, geçici çözümler hakkında bilgi alabilirsiniz.